ÅSIKT

Midsommar är vår riktiga nationaldag

Per Schöldberg, Växjö om den svenskaste av helger

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: scanpix
Midsommar är för de allra flesta den stora högtiden under årets ljusa tid, och borde därför göras till nationaldag, skriver debattören.

Vi har ju blivit anmodade att fira 6 juni som Sveriges nationaldag, som en manifestation av kröningen av Gustav Vasa 1523 och regerings­formerna 1809 och 1974. Vid nationaldagen i år kände jag mig rätt tom, jag hissade pliktskyldigast flaggan och fortsatte sedan mina trädgårdsbestyr på tomten.

Jag känner inte att en kungakröning eller en regeringsform ger mig någon större anledning att fira. Norrmän, amerikaner, fransmän med flera firar alla med eftertryck därför att man firar någon form av befrielse. Den svenska nationaldagen kan aldrig få den folkliga engagemang som en nationaldag förtjänar.

Midsommarafton står för dörren, det är sedan urminnes tider Sveriges nationaldag. Det är för de allra flesta den stora högtiden under årets ljusa tid. Det är så starkt förknippat med det som är svenskt att ingen kan undgå vilken folklig kraft det finns i denna helg. Midsommarafton är självorganiserad, nästan alla vet vad de skall göra, var de skall vara, och hur de skall fira. Det är ju redan ordnat! Vi behöver inte stå på något Stortorg eller sitta på Solliden.

Ovanpå detta har den svenska midsommaren en mystik och romantik­ runt sig som övriga världen fascineras av. Allt är ju redan fixat sen urminnes tider: kultur, mat, dryck och samvaro för ett firande av nationen som vid denna tidpunkt badar i ljus. Sverige och svenskarna blir inte vackrare än vid denna helg. Jag är inte säker att alla barn vill bli utkommenderade och vifta flaggor för kungar och statsministrar. De kanske vill dansa i blommig klänning och krans med en lullig morfar i stället?

Nu säger någon vän av ordning att vi kan ju inte lägga ner en nationaldag. Det är ju bestämt att det skall vara på detta vis. Jag säger, varför inte? Bara för att något är beslutat innebär det ju inte att det måste vara så för evigt. Allt går att förbättra bara man vill!

6 juni är en skrivbordsprodukt utan vare sig mystik, romantik eller folklig förankring.

Jag skulle med glädje ställa mig bakom att vi i Sverige gör midsommarhelgen, torsdag till söndag, till en enda lång hyllning till ljuset, maten, traditionerna, umgänget­ och lägger ner 6 juni som nationaldag. Förresten, när vi ändå­ är igång kan vi återinföra annandag pingst.

Per Schöldberg, Växjö

Riksdagskandidat (C)