ÅSIKT

Målkameror är en självklarhet

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jorge Larrionda, fotbollsdomare från Uruguay, numera Englands mest hatade man. Larrionda kommer den närmaste tiden, med all säkerhet att få ta emot otaliga hotelser från engelsmän runt om i världen. Varför? Jo, för att Fifa vägrar inför målkameror.

Just pressen på domarna och konsekvenserna av ett misstag liknande det i går, är enligt mig en av de främsta orsakerna till att målkameror bör införas. Och då pratar jag om införande på elitnivå, för svenskt vidkommande allsvenskan och internationella matcher. Tekniken finns där. Det blir pinsamt när Fifa hävdar att den inte gör det, det är ju bara att titta på hur många vinklar som tv-bolag runt om i världen har visat gårdagens mål.

Argumenten mot målkameror som hävdar att det kan störa matchrytmen eller att det ”ingår” i spelet att det blir misstag köper jag inte alls. Att kontrollera om bollen var inne i gårdagens match hade tagit mindre tid och varit ett mindre störningsmoment än problematiken med exempelvis fördröjande av spelet vid frisparkar, alla otaliga filmningar eller den tid det tar för byten i slutet av en match.

Det är viktigt att påpeka att det är endast vid målsituationer som jag tycker att tekniska hjälpmedel bör införas, det är totalt ointressant i övrigt. Att man som domare missar en hands, en fällning eller en filmning är missar som ingår i spelet och det är missar som spelare, tränare och publik får ta. Målsituationerna är till skillnad från ovanstående situationer mycket enklare. Var bollen inne? Ja eller nej.

Jorge Larrionda och hans domarteam har självklart dömt färdigt i detta VM, och kanske tar det ett tag innan de får döma internationella matcher igen, det är så det fungerar. Är det deras fel? Ja, delvis, eftersom de borde ha sett att bollen var inne. Är det deras fel att en hel värld just nu unisont skriker domarskandal! Nej. Det felet ligger hos en fotbollsorganisations konservativa uppfattning kring teknisk utrustning som faktiskt kan hjälpa den här sporten.För gårdagens händelse vill vi väl inte uppleva igen, eller…?

Johan Öhman,
domare och bloggare