ÅSIKT

Orden som gör Sahlin till en vinnare i kväll

Varje dag synar Aftonbladets expertpanel partiernas utspel, taktiken och retoriken inför kvällens partiledartal. debattchef Karin Magnusson leder snacket, i dag fört av Ursula Berge, S-debattör, högerbloggaren Johan Ingerö, retorikexpert Elaine Bergqvist och Lena Mellin, Aftonbladet.
DEBATT

Rättvisa. Klyftor. Sjukskrivna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är välfärdsorden som ger Mona Sahlin medvind i kvällens tal. Aftonbladets expertpanel på plats analyserar:

I veckan har den påstådda ”Mosa Mona”-kampanjen varit en av Almedalens stora snackisar. Flera partikamrater har gått ut och bett medierna sluta mobba Mona. Förödande, säger Lena Mellin i dagens lunchdebatt i Aftonbladets tält på plats:

– Det framstår ju som att hon är utstött och behöver hjälp!

Med vikande opinionssiffror och svagt förtroende också bland S-väljarna behöver partiledaren pusha sina egna i kvällens tal, hävdar Lena Mellin.

– Jag tror Sahlin gör klokast i trycka på sådant som får de egna på bättre humör. Välfärden är en sådan sak. Likaså rättvisa, framställt så att hennes tolkning av ordet är trovärdig och alliansens inte är det.

”En utmärkt retoriker”

Dagens expertpanel gästades också av retorikexpert Elaine Bergqvist, Neos redaktör Johan Ingerö och S-debattören Ursula Berge, som tror att den ekonomiska krisen är Sahlins vassaste vapen i slaget om väljarna. Första krisvågen kulminerade 2008, den andra har vi inte sett än, varnar Berge:

– 2011 slår skattekrisen mot kommuner och landsting. Jättesatsningar på vård och skola tror jag går hem i S-leden. Hon ska sikta på välfärd, klyftor, och sjukskrivningar.

Retorikexpert Elaine Bergvist tror på ett succétal från Mona Sahlin i kväll. Hon har tidigare kritiserat Sahlins debattstil och menar att hennes attacker mot Fredrik Reinfeldt gör att hon framstår som en översittare. En sida hon inte tror vi får se i kväll:

– Sahlin talar bäst till sina egna. På hemmaplan är hon varm och närvarande – en utmärkt retoriker. Håller hon sig till det blir det jättebra.

ARTIKELN HANDLAR OM