ÅSIKT

Polisen behöver myten om gangsterkungen Sevo

Milan Sevos utpekade livvakt om rättsväsendet

Foto: Foto: PRIVAT
Polisen gör allt för allt hålla liv i bilden av Milan Sevo som Sveriges superskurk, skriver debattören.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Så var det då dags för avsnitt fem i dokumentärserien ”Svensk maffia” i TV4. Det handlade om pengar och i mitten av avsnittet kom åter bilden upp på allas vår svenska Gudfader, Milan Sevo.

Samtidigt som speakern berättar om att den ökände ekobrottslingen skickat pengar till just Gudfadern så tonar den gamla passbilden åter upp, en bild vi har fått se så många gånger genom åren, en svartvit passbild med en bister min – på den tiden skulle man inte le på sitt pass.

Nyligen avkunnades domen i det så kallade helikopterrånet. Bland tusentals avlyssnade samtal, och med hundratals namn, fanns också Gudfaderns namn. Polisen försökte med näbbar och klor lagföra en av de misstänkta för försök till förberedelse till grovt rån, allt för att då också om möjligt kunna åtala även Gudfadern. I både tings- och hovrätt blev det friande dom i den delen.

Flera gånger har Gudfadern suttit häktad misstänkt för ohygglig brottslighet. Varje gång har domen kommit tillbaka friande. Har vi korrupta nämndemän och jurister, både i tings- och hovrätt som mot betalning friar Gudfadern gång efter annan? Eller ligger förklaringen någon annanstans? Kan det vara så att polis och åklagare gör allt som står i dess makt, och att det frias för att våra domstolar är självständiga, och inte står under polismyndigheten?

Behöver svensk polis myten Gudfadern, den ruskiga superskurken från Balkan som numera sitter i Belgrad sedan många år och smider onda planer mot Sverige? Med sin bistra min planerar han via Google maps hur han ska råna en värdedepå med helikopter.

Ja, kanske behövs han, för visst är det väl skönt att söka anslag när fienden är ett monster och inte någon svensk medelålders herre som precis har tagit ut sin fallskärm på en miljard så att han har tryggat fem generationers leverne. Och visst säljer tidningarna lösnummer när ordet GUDFADER står över hela löpsedeln.

Jag är ofta i Belgrad och hälsar på min vän Gudfadern. Ute på gården vid hans hus spelar han och jag tillsammans ofta fotboll med hans barn. När något av barnen gör mål på mig så skrattar Gudfadern, varmt och glatt, han lyfter upp sitt barn i luften och kramar det hårt. Efter avslutat spel så går vi ofta in och Gudfadern som är en skicklig kock gör en otrolig måltid som sedan avsmakas i timmar.

Långt borta är den gamla svartvita passbilden med den bistra minen, långt borta är då minnena av våra dagar tillsammans i Sveriges häkten, långt borta är då ljudet av en hovrande helikopter över en värdedepå i Västberga.

Jag ser en människa, en man, Milan Sevo, som tvingades lämna det land han älskar för att trycket från myndigheter och massmedia blev för stort.

Daniel Webb
utpekad som livvakt åt Milan Sevo

ARTIKELN HANDLAR OM