ÅSIKT

”Hans vapen är folklighet och humor”

Retorikexperten Elaine Bergqvist om Håkan Julholt

Foto: Lotte Fernvall
Håkan Juholt presenterades i dag som valberedningens förslag till ny partiordförande för Socialdemokraterna.
DEBATT

I dag föreslogs Håkan Julholt som ny partiledare för Socialdemokraterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I samma stund mötte han pressen i sin nya roll.

Aftonbladet bad retorikexperten Elaine Bergqvist att med sin expertblick granska den föreslagna partiledaren och statsministerkandidaten.

Elaine Bergqvist.

Hans huvudbudskap: ”Han sade bland annat: ”Vi tror att det kalla, hårda klimat som lagt sig över landet de senaste åren behöver värme och solidaritet” och ”Jag har aldrig drömt om att bli partiledare. Den enda gång jag tänkt på det låg jag vaken hela natten.”

När det gäller budskapet är det de vanliga värdeorden, som till exempel ”solidaritet”. Vill han utveckla den politiska retoriken ytterligare ska han inte bara säga ”solidaritet” utan förklara också vad det innebär för Socialdemokraterna. Det är skillnaden på att få ut ett ord och få in det hos oss som lyssnar.”

Hans framtoning: ”Han är en skicklig retoriker när det kommer till att väcka välvilja. På den korta tiden han fick tror jag att folk gillade honom, men han fick inte tillräckligt med tid för att visa om han kunde vara trovärdig också.”

Helhetsintrycket: ”Håkan Juholt är en ledare som kommer ha folklighet och humor som vapen. Att ha en ledare som inte främst siktar in sig på att sänka motståndarna utan vinna folket är ett smart drag och rätt fokus. Han är folklig och kan säkert få Reinfeldt att fnissa i debatterna.

Hans korta framträdande visade på humor och självdistans, frågan är om han kan axla rollen som landsfader en dag.”