ÅSIKT

Sälj ut – och ge pengarna direkt till medborgarna

Debattören: Varje svensk kan få 10 000 kronor

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dag kan det bli stopp för fortsatta försäljningar av de statliga bolagen. Då tar riksdagen ställning till om statens aktier i SBAB, Posten Norden och Telia Sonera ska säljas.

Stridslinjerna i debatten har hittills varit tydliga. Antingen säljer vi aktierna och betalar av på Sveriges statsskuld, eller så behåller vi bolagen och håller tummarna för att ägandet även framöver ger mer till statskassan än det kostar.

Men det finns ett tredje ofta bortglömt alternativ, kalla det en kompromisslösning. Tillåt fortsatt försäljning, men villkora att vinsten ska delas ut direkt till medborgarna.

De planerade försäljningarna skulle, enligt nuvarande beräkningar, ge staten uppemot 100 miljarder kronor. Fördelat på varje svensk medborgare innebär det ett tillskott på drygt 10 000 kronor.

För många hushåll är det en summa som visserligen knappt räcker till att betala raskt stigande elpriser, än mindre till att täcka kostnaderna för lånet på villan eller lägenheten. I ett land där många politiker lever i tron att rekordhöga bostadspriser per automatik gör var och varannan svensk till mångmiljonär måste summan te sig försvinnande liten.

Men bilden av en välbärgad befolkning är starkt överdriven. Bortse från marknadsvärdet på bostaden, räkna bort skulden till banken och det visar sig att de flesta svenskar saknar en förmögenhet. Lägg därtill att många saknar ett privat buffertsparande och lever med mycket små marginaler.

Enligt SCB-statistik från 2007 kunde 14 procent av den vuxna befolkningen inte få fram 14 000 kronor på en vecka.

Siffror från Länsförsäkringar 2010 bekräftade bilden av ett folk på marginalen. Hela 22 procent av svenskarna klarar inte av en plötslig utgift på 5 000 kronor.

Hushållens brist på likviditet, reda pengar som kan användas när marginalerna i vardagsekonomin inte räcker till, får nu allt kärvare följder. Väl utbyggda möjligheter för räntefri konsumtion och en explosionsartad framväxt av sms-lån till skyhöga räntor tillhör de mest iögonfallande. När Kronofogden för några veckor sedan berättade att antalet sms-lån som hamnade på deras bord minskade tvingades man samtidigt meddela att andelen kvinnor som tog sms-lån för att kunna köpa mat och kläder till barnen men sedan inte hade råd att betala tillbaka pengarna växte.

Detta är Sverige 2011. För de medborgare som finns bakom den bedrövliga statistiken skulle ett tillskott på 10 000 kronor, förslagsvis överfört till individuella sparkonton med gynnsam ränta, innebära trygghet i vardagen.

Reformförslaget borde ha goda chanser att vinna stöd i den breda arbetarrörelsen. Socialdemokraternas vision har i mer än hundra år varit att frigöra den enskilde från förtryck och hindrande sammanhang. I vårt moderna samhälle är bristande marginaler i vardagsekonomin närmast definitionen av ofrihet. Ett tillskott på 10 000 kronor till varje medborgare vore ett viktigt steg i strävan att ge alla trygghet i vardagen och makt över sina egna liv.

FAKTA

Philip Lerulf, 28, Stockholm.

Projektledare på tankesmedjan Timbro.

Bloggar på Folkkapitalism.nu

I dag röstar riksdagen näringsutskottets förslag att stoppa utförsäljningen av de statliga ägda bolagen SBAB, Posten Norden och Telia Sonera. Oppositionen (S, V, MP och SD) är för ett sådant stopp medan regeringen är emot.

Debattören föreslår att försäljningen får göras men att vinsten delas ut direkt till alla svenska medborgare.

Philip Lerulf

ARTIKELN HANDLAR OM