ÅSIKT

”Det finns risk för att svenskar kommer att dö”

Läsarnas frågor till Allan Widman och Hans Linde

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Anders: Ska vi räkna med att svenska soldater kommer att dö i insatsen?

Allan Widman: Det finns alltid risker i alla skarpa situationer. De svenska män och kvinnor som kommer att delta i denna operation är medvetna om riskerna.

Hans Linde: Den risken finns alltid vid internationella insatser, därför ska vi aldrig lättvindigt skicka ut svensk trupp.

Daug: Hur påverkar det synen på Sverige som alliansfria när vi deltar i en Nato-ledd insats?

Allan Widman: Egentligen inte alls. Operationen sker på FN:s uppdrag. Vi definierar själva vår militära alliansfrihet.

Hans Linde: Den svenska alliansfriheten håller på att urholkas på en lång rad sätt, men vårt deltagande i just denna insats ser jag inte gör det. Jag hade så klart hoppats att FN hade den egna kapaciteten att genomföra insatsen, men så är tyvärr inte fallet. Viktigt också att understryka att det är en insats med tydligt FN-mandat.

Erik: Om svenska flygplan upptäcker stridsvagnar eller soldater som dödar civila, ska de då rapportera till Nato som i sin tur skickar sina plan för att ta hand om detta? Under den tiden har ju flera civila redan blivit dödade.

Allan Widman: Ja, det finns tydliga humanitära risker med de begränsningar som nu läggs på det svenska bidraget. De scenarier du skisserar tillhör de allra värsta.

Hans Linde: Syftet med insatsen är att skydda civilbefolkningen, skulle de svenska planen börja attackera mål på marken finns alltid risken att det just leder till att civila drabbas. Sveriges trovärdighet skulle verkligen skadas om svenska plan bidrog till att civila skadas.

Anton: Hur lång tid räknar man med att den militära insatsen kommer att hålla på? Krävs det att Gaddafi avgår eller störtas för att den ska avslutas?

Allan Widman: Varje timme som Gaddafi hindras från att angripa sin egen befolkning är en framgång. Situationen för en vecka sedan var akut och långsiktiga strategier hann aldrig upprättas. Jag tror att Gaddafis avgång är en förutsättning för en politisk dialog och verklig fred.

Hans Linde: Förslaget till riksdagen är att insatsen ska vara i tre månader. Det är viktigt att understryka att syftet med insatsen är att skydda civilbefolkningen från militära attacker, inte att utkämpa ett krig mot Gaddafi. Men jag kan utan problem erkänna att jag kommer jubla den dag som Gaddafi störtas, han är en av vår tids värsta diktatorer.