ÅSIKT

Arbetsbelastningen ger sämre vård

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Bonuserbjudanden till sjuksköterskor som avstår semester visar att våra 110 000 medlemmar är fel värderade och att vården är dåligt organiserad.

Sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor tillför livsviktig kunskap och ska ha lön därefter. I dag råder dessutom alarmerande brist på specialistutbildade sjuksköterskor och sex av tio yrken på Arbetsförmedlingens tio-i-topp när det gäller pensionsavgångar tillhör Vårdförbundets yrkesgrupper.

Situationen kommer därför att bli ännu värre. Redan i dag är arbetsbelastningen ibland så  hög att man inte ens har tid att ta sin lagstadgade rast vilket äventyrar patientsäkerheten.

Personalen måste ha möjlighet till rast, vila, reflektion och semester för att bedriva en god och säker vård för patienterna. 

Vi vill se en helt annan värdering av våra medlemmars kunskap och en helt annan planering för att det inte ska bli kris inför varje sommar. En kris som dessutom förvärras.

Men som alternativ för sjuksköterskor att bli beordrade att avbryta semester är det självklart bättre att bli erbjuden en skälig ersättning för flyttad eller utebliven semester. Men vi vet ju att detta bara skjuter problemen framåt.

Ingrid Frisk

Barnmorska och vice förbundsordförande i Vårdförbundet