ÅSIKT

Loomis förödmjukar våra fackmedlemmar

Amerikanska Teamsters: Svenskägda företaget dumpar arbetarnas villkor

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I 58 år har Teamsters haft goda relationer med säkerhetsföretaget Loomis. Problemen började när svenskarna tog över. Förra året vägrade företaget att förlänga kollektivavtalet med Teamsters i Kalifornien. Anställningstryggheten försvann och företaget kan säga upp vem de vill på vilka grunder som helst. Efter fläckfri tjänst i 30 år kan man sägas upp bara för att företaget vill anställa en yngre person till lägre lön.

Med kollektivavtalet försvann också pensionsinbetalningarna. Äldre anställda tvingas åse hur den pension de räknade med går upp i rök. Vad ska jag säga till dem? Att vinsterna går före en tryggad ålderdom för dem?

Sjukförsäkringen försämrades så att många tvingas betala upp till 1 000 dollar i månaden om de vill ha en fullgod sjukvård för sig och sina familjer. För de flesta är det en omöjlighet. Vad ska jag säga till en anställd vars fru behöver en hjärtoperation som kostar 25 000 dollar? Att aktieägarna i Sverige behöver pengarna bättre? Hela 36 procent av svenska Loomis intäkter kom 2010 från verksamheten i USA.

Loomis arbetar med värdetransporter och konflikten gäller väktare i bepansrade fordon. De har ett av de tio farligaste yrkena i USA. Under de senaste åren har värdetransporter attackerats vid nära 200 tillfällen och Loomis-transporter vid 25. Fyra medlemmar har dödats och sex skadats av rånarnas kulor. Trots det beslutade Loomis att försämra säkerheten. Besättningarna i fordonen skars ned från tre till två. En ensam väktare tvingas därför fylla och tömma bankomater i oskyddade lägen utan väpnat skydd eftersom den andre väktaren måste stanna i fordonet. Till skillnad från i Sverige, där fack och företag tillsammans driver en väktarskola, får väktarna själva får bekosta sin vapenträning.

Så länge det inte finns ett kollektivavtal finns inget som hindrar Loomis USA:s svenske VD Jarl Dahlfors att försämra de anställdas villkor ännu mer - med ett penndrag.

Vi försökte få en dialog med Loomis ledning men de vägrade förhandla och till slut tvingades vi anmäla företaget till amerikanska arbetsdomstolen. Den oberoende chefsåklagaren fastslog den 15 februari 2011 att Loomis vägran att förhandla strider mot USA: s arbetsrätt. Loomis vägrar följa beslutet. Härnäst kommer saken att prövas av högsta instansen i USA:s arbetsdomstol, men Loomis kan med juridiska finter förlänga processen och tvinga väktarna att leva i fortsatt otrygghet.

Securitas vd Alf Göransson är ordförande i Loomis AB:s styrelse och företaget har i stort samma aktieägare som Securitas. För bara någon månad sen uppmärksammades Securitas för att ha slavliknande villkor för sina indiska medarbetare. Och i USA förödmjukas Loomis anställda. Det rimmar illa med att Securitas lovat följa OECD:s kod för multinationella företag.

Vår organisation vill föra en dialog med Loomis ledning och få till stånd vad våra medlemmar vill ha - ett fortsatt avtal. Vi föredrar att lösa konflikten genom samtal och förhandlingar, inte genom strid. Det är det budskap jag tänker föra fram till deltagarna i Loomis bolagsstämma när den samlas imorgon i Stockholm.

FAKTA

DEBATTÖREN: Rome Aloise, Castro Valley, Kalifornien. Vice ordförande i amerikanska transportarbetarförbundet International Brotherhood of Teamsters.

DEBATTEN: Svenska säkerhetsföretaget Loomis vill inte förlänga kollektivavtalet med det amerikanska facket. På företagets bolagsstämma i Stockholm i morgon kommer därför en representant för amerikanska Teamsters att protestera mot företagsledningen.

Rome Aloise

ARTIKELN HANDLAR OM