ÅSIKT

Mjukismän och karriärkvinnor är osexiga

Elise Claesson replikerar om sex & jämställdhet

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderna svenska kvinnors oväntat stora intresse för mammaskap, familj och hem förvånar och upprör. I världens mest jämställda land är tidningar som mama och Lantliv storsäljare. ”Sex & The City”-singellivet har blivit familjefredagsmys i tv-soffan.

Jämställdheten är på väg mot ruta ett, som liknar ett avsnitt ur tv-succén ”Mad Men” tidiga 60-tal. Hemmafrun är inte längre Den Stora Satan utan en sexig livsstilsikon.

Det här lämnar naturligtvis inte Alva Myrdals efterföljare någon ro.

Inte ens chefredaktören på mama, som lever på mamma-trenden, gillar utvecklingen. Det måste finnas något problem med att överge den matematiska 50/50-jämställdheten. Och nu har hon kommit på det. Sex, förstås.

”Jämställt hemma ger mer och bättre sex” ropar hennes text. En mama-undersökning (oklart hur statistiskt tillförlitlig den är) visar att ”mammor vill ligga – men orkar inte”. Att vara hemmets projektledare nummer ett, som Mickan i TV 4:s ”Solsidan”, är utmattande och leder till ett liv utan sex. Det är straffet för att ni överger 50/50-jämställdheten, är budskapet. Men om det här stämmer skulle väl familjerna bara ha ett barn? I stället har vi baby-boom i Sverige och tre barn är idealet för många.

Mycket tyder på att jämställdheten överges därför att den averotiserar våra liv. Hur sexiga är mjukismannen som vill vara mamma och karriärkvinnan som vill vara en man?

Elise Claeson

borgerlig debattör och författare

ARTIKELN HANDLAR OM