ÅSIKT

Vi kommer att fortsätta bygga ut vårdvalet

Reinfeldt & Nyman: Vi vill göra vården mer rättvis och jämlik

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Maria Eggers vill diskutera hur vi kan gå vidare och ytterligare fördjupa patienters nya valfrihet i samband med Vårdval Stockholm. Det är glädjande när fler engagerar sig för en bättre sjukvård för alla. Flera av hennes förslag till förbättringar inom rehabiliteringsvården är också på väg att bli verklighet.

Vi i alliansen anstränger oss för att skapa en mer rättvis och jämlik sjukvård i Stockholms län. Det arbetet innebär bland annat ökad kvalitet, kortare köer men också­ ett större patientinflytande. I januari 2010 infördes vårdval för specialiserad rehabilitering, som omfattar neurologisk rehabilitering.

Det innebär att vårdgivare har möjlighet att ansöka om auktorisation och starta egna rehabiliteringsverksamheter. Vårdvalet har varit uppskattat bland patienter men även hos vårdgivare då  antalet auktoriserade vårdgivare som erbjuder specialiserad rehabilitering på kort tid har fördubblats. Allt är inte färdigt, men vi fortsätter att utveckla­ sjukvården och har kommit en bra bit på vägen.

Vår ambition är att fortsätta att utöka vårdvalet inom de områden där det gynnar kvaliteten och  patienternas tillgänglighet till vård. Redan under nästa år införs vårdval för sjukgymnastik och primärvårdsrehabilitering. Det innebär att fler snabbare får bättre hjälp att komma tillbaka  efter sjukdom eller skada.

Det är med en sådan här konstruktiv dialog med egna förslag till förbättringar som svensk sjukvård fortsätter att utvecklas i rätt riktning. 

 Filippa Reinfeldt, (M)

Hälso- sjukvårdslandstingsråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms län.

Stig Nyman, (KD)

Äldre- och forskningslandstingsråd och ansvarig för rehabilitering.