ÅSIKT

Många gör pengar på gravida kvinnors rädsla

Läsardebatten: Anna Wahlgren om gravida kvinnor

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Det är dyrt att följa alla nya forskningsrön, skriver Anna Wahlgren.

”Forskarna” har nu kommit på gravida kvinnor som sover på rygg eller på höger sida löper risk att få dödfödda barn.

När mina första barn föddes­ ­ordinerades oroliga blivande­ mödrar Neurosedyn, ”speciellt­ framtaget för oroliga gravida­ kvinnor”. Garanterat ofarligt, sa ”forskningen”. Men alla­ barn, ­utan undantag, vars mor på ­läkarnas inrådan hade lugnat nerverna med Neurosedyn under graviditeten, föddes missbildat.
 

Nu riskerar barnen inte bara att skadas utan rent av dö. För att mamma sov på rygg eller på fel sida! Vad ska då alla oroliga gravida kvinnor göra för att barnen inte ska födas döda? Förslag (utan­ forskningsanslag):

1. Den gravida kvinnan köper för en viss kostnad ett sovställningslarm, som väcker henne var femte minut så att hon kan kolla att hon ligger kvar ordentligt på vänster sida. Alternativt köper hon för en högre kostnad ett mer sofistikerat larm, som vrålar så fort hon byter ställning i sömnen så att hon kan lägga sig rätt.

2. Den gravida mannen får hålla vakt på natten så att han garanterat kan intyga att kvinnan inte­ vänt på sig. Nickar han till får han köra femminutersmetoden han också (finns säkert en app för sådant, där han sitter med ifånen i handen).

3. En ny säng får skapas, med en rejäl grop i sängbotten, med tillhörande skräddarsydd grop-madrass, så att kvinnan kan ligga på mage, med magen ner i hålet, som då måste vara reglerbart efter magens tilltagande storlek, så att hon ligger riktigt säkert icke-dödföddhetsbefrämjande. Kostar­ säkert inte mer än 40–50 000 kronor. Snart i en butik nära dig!

Anna Wahlgren, författare och 9-barnsmamma