ÅSIKT

Som arbetslös är jag ingen alls för banken

Håkan Carlberg om bankers lånevillkor

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag är just nu arbetslös – ett rent helvete. För att sänka familjens omkostnader har vi sålt vårt hus och ska köpa en billigare bostad. I dag hade jag ett möte på familjens bank, där vi är sköt­samma kunder sedan elva år. Under dessa år har vi betalat rän­tor på cirka 700 000 kronor.
Jag och bankkontakten gör en kalkyl. Vi kommer till frågan om min inkomst. Jag har betalat en försäkring hos akademikernas a­-kassa, och jag uppger detta som min inkomst.

– A­-kassa räknas inte som inkomst.

– Nähä, men varje månad sätts drygt 9 000 in på vårt kon­to i er bank.

– Det räknas inte. Det måste vara en stadigvarande inkomst, typ tillsvidareanställning.

– Du menar alltså att en tills­ vidareanställning på något sätt garanterar att jag har jobbet kvar nästa vecka, nästa år? Finns jobb med livstidsgaranti?

Min förhoppning är att jag inte ska vara arbetssökande för evig tid, jag inbillar mig att någon vill ha mig. Hur tänker banken? Vi har i dag lån på knappt 1,6 miljoner och med den nya bostaden skulle lånen minska med 66 procent.

Men enligt bankens kalkyl, där min a­-kassa inte räknas med, skulle vi få ett underskott på 3 500 kronor varje månad, trots att det i verkligheten skapas ett överskott på 5 500 kronor var­je månad.

Självfallet vill banken ha en säkerhet för sina utlånade pengar men vi har inte ifråga­satts förrän vi ville minska vår skuld i banken.

I dag är vi närmare 500 000 som står utanför arbetsmarkna­den. Att hamna utanför innebär en förlust av vänner, nätverk och nu även bank. Jag har gått hela vägen, från krävande jobb som vd, regionchef, rektor med många vänner, nätverk till att bli ingen – möjligen en skugga.

Håkan Carlberg, 56
Lund