ÅSIKT

Förbjud hinderkapp- löpning med hästar

Djurens rätt: Trav- och galopphästar utsätts för oupphörligt lidande

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Inom galopp- och travsport hävdas gång på gång att kapplöpningshästar älskar sitt jobb, eftersom hästar som är skadade eller inte mår bra inte vill springa. Vid årets Grand National på Strömsholm halkade hästen More Like It och gick omkull, men reste sig och fortsatte haltande att springa efter de andra hästarna. More Like It hade ett brutet ben som var vridet åt fel håll men trots det fortsatte han, driven av sin flockinstinkt, att springa efter de andra hästarna, samtidigt som han förtvivlat försökte skaka benet rätt.
 

Menar man från sportens sida att hästarna gillar sitt jobb så mycket att de är villiga att springa på tre ben?

Detta är ett talande exempel på anledningen till att hästar egentligen springer, nämligen flock- och flyktinstinkt, och inte för sitt nöjes skull.
 

Dessa hästar börjar tränas vid ett års ålder och tävlas vid två år. Efter ett par år på tävlingsbanan är många av dem ofta utslitna i sina kroppar. Många av dem tillbringar dessutom upp till 23 timmar om dygnet i stallet, då de inte tävlar, fråntagna kontakt med en flock och fråntagna frihet att röra sig som de vill.

Den bild av galopphästen (och travhästen) som sportindustrin vill föra fram, är den av ett väl omhändertaget, närmast bortskämt djur. Vad som inte framkommer är att livet för dessa hästar består av en serie oupphörliga påfrestningar.
 

Under en galopptävling springer hästarna i hög hastighet (upp mot 60 kilometer i timmen) och då kan ett enda feltramp eller snubbling göra att de faller och förolyckas. Dessutom sätter hästen vid galopp endast ner ett ben i taget, vilket gör att all tyngd hamnar på ett enda ben. I tävlingsfart blir den kraft som läggs på det framförvarande frambenet då det når marken enorm. Lägg till det faktum att trenden inom uppfödning av galopphästar i dag är att avla på fart, på bekostnad av hållbarhet. Studier har visat att fullbloden blir mer och mer sköra för varje generation. Modet i dag är hästar med osannolikt tunna, långa ben som kan springa fort men som lätt bryts.
 

Detta är illa nog vid kapplöpningar på slät mark. Vid hinderlopp blir riskerna ännu större, eftersom hästarna dessutom ska hoppa i full tävlingsfart och i flock. Hindren är fasta vilket gör att om hästen slår i hindret så är risken stor att den störtar. De andra hästarna hinner ofta inte reagera tillräckligt snabbt för att undvika att springa in den störtade hästen.
 

Du kan tvinga hästar att både springa, hoppa och göra dressyrkonster mot deras vilja. Det ligger inte i deras natur att protestera och göra revolt. De gör som de blivit lärda och galopphästar (även travhästar) är tränade från det de var föl och vet inget annat.

Det är onaturligt för hästar att springa i maxtempo i andra situationer än när de flyr i panik. Vad man gör vid galopp- och travtävlingar är att exploatera hästens starka flykt- och flockinstinkter, vilka utgör deras främsta försvarsmekanismer mot fara. De avlas dessutom på att ha extremt stor flyktinstinkt, något som inom sportens kretsar ironiskt nog kallas för löphuvud.
 

Enligt djurskyddslagen är det helt förbjudet att utsätta djur för lidande under träning och tävling. Mot bakgrund av detta är det svårt att se att galopp- och travtävlingar över huvudtaget kan få anordnas, och framförallt inte galopptävlingar i form av hinderlopp. Intresset för hinderkapplöpningar ökar trots att flera hästar varje år avlivas på grund av svåra skador under dessa lopp. Vi anser att det är hög tid att förbjuda hinderkapplöpning då det strider mot lagen och inte hör hemma i ett land som vill ligga i framkant då det gäller djurskydd.  

FAKTA

DEBATTÖREN

Eva Carlsson, 59, Lund.

Ansvarig för hästfrågor i organisationen Djurens rätt.
 

DEBATTEN
Trav- och galoppsport är mycket populärt i Sverige – varje år har Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG) ett överskott på cirka 1,7 miljarder kronor. Men sporten innebär stort lidande för hästarna, skriver i dag Djurens rätt, som ifrågasätter om dessa tävlingar alls ska arrangeras.

Eva Carlsson