ÅSIKT

SVT spär på fördomar om funktionshindrade

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är alarmerande att David Lega (KD) inte verkar se att SVT bekräftar fördomar, som det bör ligga i hans intresse som politiker att bekämpa. I tv-programmet ”Mot alla odds” talas oupphörligt om deltagarnas kampvilja trots olika medicinska hinder.

Vad får vi veta om att de är människor med riktiga liv? Hur menar Lega att de ska ses som jämlikar som kan inspirera, när de reduceras till medicinska diagnoser?

Samarbetsinslaget kunde ha varit positivt, jämfört med andra serier. Här spär det i stället på fördomar. Vi ser en grupp tappra diagnoser som ska göra vad ingen tror de kan. Då ska de inte behöva tävla. Då kan någon bli elak, härsklysten eller något annat de inte får vara. De måste vara glada, framåt och hjältemodiga, så att våra fördomar inte ifrågasätts.

Och varför Afrika? Blir det för jobbigt om kampen äger rum för nära? Det hade varit intressant om de skulle ta sig fram i grupp i Sverige. Det hade blottlagt många politiskt obekväma sanningar. Det hade uppenbarat otillgängligheten på gator och i byggnader och människors rädsla och fördomar på ett naket sätt. Men det kanske politiker inte vill titta på.

Jag hoppas att den här debatten kan inleda ett politiskt samtal som saknas. Det behövs debatt om hur de mänskliga rättigheterna för människor med funktionsnedsättning ska kunna bli verklighet. Jag hoppas att David Lega vill delta i det samtalet och som politiker bidra till en förändring som vi väntar på än.

Fredrik Stockhaus

ARTIKELN HANDLAR OM