ÅSIKT

MP: Landsbygden behöver arbeten

Tina Ehn, landsbygdspolitisk talesperson (MP)
Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson (MP)
DEBATT

Sverige är i dag det EU-land där utflyttningen från landsbygden går snabbast.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Samtidigt som näringsminister Annie Lööf (C) ägnar sig åt att smutskasta vår politik så ser vi hur folkmängden förra året minskade i 139 svenska kommuner. Förklaringen är i många fall att det saknas jobb.

Sedan Centern kom till makten 2006 har det drivits en politik som på det stora hela gynnat rika storstadsbor på bekostnad av övriga landet. Förändringar av förmögenhetsskatten, fastighetsskatten och försämringarna i trygghetssystemen har lett till att pengar gått från landsbygden till storstäderna. Stockholms län har gynnats mest av alla. Tiotals miljarder satsas på nya motorvägar i Stockholm samtidigt som järnvägen på landsbygden får förfalla.

På landsbygden växer de nya jobben fram i framför allt småföretagen. Miljöpartiet föreslår därför:

• Sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag. För ett företag med fem anställa motsvarar det 100 000 kronor om året. Centern säger nej till detta.

• Stöd till bönder som producerar biogas. Centern säger nej till detta.

• Utökat skogsskydd, stöd till närservice på landsbygden och satsningar på förnybar energi, istället för ny kärnkraft. Centern säger nej till detta.

Annie Lööf verkar vara mer intresserad av att skriva debattartiklar om sina meningsmotståndare än att skapa jobb på den svenska landsbygden. Det är bara att beklaga.

Tina Ehn, landsbygdspolitisk talesperson (MP)

Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson (MP)