ÅSIKT

MP duckar för sin egen politik

Firar ett år som centerledare i dag.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Miljöpartiet tycker att jag ägnar mig åt smutskastning när jag i Aftonbladet beskriver hur deras förslag på lastbilsskatt, höjd bensinskatt med 70 öre, gödselskatt och flygskatt riskerar att slå rakt mot den gröna omställningen.

I ett försök att sprida dimridåer för sin egen politik kontrar därför Miljöpartiet med ett svar där de försöker göra Centerpartiet till syndabock för urbaniseringen.

Miljöpartiet vill gärna framställa sig som småföretagarpartiet och efterfrågar jobb på landsbygden. I själva verket är det Centerpartiet och alliansen som sänkt socialavgifterna med 33 miljarder kronor. Hur mycket Miljöpartiet tänkt sänka arbetsgivaravgifterna i en regering tillsammans med socialdemokrater och vänsterpartister återstår att se. Den sänkning de argumenterar för nu finansierar de genom att höja arbetsgivaravgifterna för unga.

Centerpartiet vill fortsätta sänka arbetsgivaravgifterna, men inte på bekostnad av ungas jobb. Vi vill införa biogasstöd och ser skogen som en källa till nya bränslen och satsar i årets budget både på produktion och på skydd av skog.

Att satsa på landsbygdens produktion av förnybar energi ger både jobb och miljönytta, här gör Miljöpartiet ett feltänk när man straffbeskattar dessa näringar. Vår politik är motsatsen, utvecklingen talar sitt tydliga språk. Andelen förnybara bränslen i transportsektorn har fördubblats 2006-2011. Elproduktionen från biobränslen har ökat med 50 procent sedan 2006 och efterfrågan på skogens bioenergi bara fortsätter att öka. 

Vindkraften har sedan vår historiska energiöverenskommelse sexfaldigats. Den senaste budgetens förlängning av investeringsstödet för solceller samt de ytterligare 280 miljoner kronorna till innovativ biogas är ytterligare kvitton på att Centerpartiet till skillnad från Miljöpartiet ser landsbygden som en motor för grön omställning. 

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet och näringsminister