ÅSIKT

FP: MP:s förslag om köpfria söndagar luktar planekonomi

Två miljöpartister vill bestämma vilken dag du ska köpa mjölk.

Foto: SCANPIX
Nina Larsson vill själv kunna bestämma när hon köper sin mjölk.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Miljöpartisterna Stina Bergström och Annika Lillemets vill bestämma vilken dag du ska köpa mjölk. Om de fick bestämma skulle inte du få handla dina barns kläder på en söndag. I sann planekonomisk anda vill de lagreglera affärers öppettider och förbjuda butiker att vara öppna på söndagar. De tycker att du konsumerar för mycket och du vet inte ditt eget bästa. De har en fanatisk tro på att politisk reglering löser alla problem och en sorgligt negativ syn på företag och oss människor.
Med deras förslag måste butikerna ha stängt en dag i veckan. Det visar med smärtsam tydlighet hur liten förståelse och kännedom miljöpartisterna har av handel och servicebranschen. Att förbjuda söndagshandel skulle innebära ett lika stort ingrepp som att t ex förbjuda elektronikhandeln (47 mdr per år) eller klädbutiker (55 mdr kronor per år).

Under Alliansregeringen har företagsklimatet börjat förbättras. Skatter och arbetsgivaravgifter har sänkts, regelkrånglet minskat och anslagen till forskning och innovation ökat. Det har blivit lättare att anställa. Men vi har fortfarande stora utmaningar kvar. Vi vill förbättra förutsättningar för våra företag, vi vill att fler ska våga förverkliga sina drömmar. Medan Miljöpartiet med sitt förslag vill dra undan mattan för många företag.
I sitt förslag skriver miljöpartisterna bland annat, ”En köpfri dag i veckan skulle kunna ge oss mer tid att vara annat än kunder och konsumenter, vi är vänner, föräldrar, barn, älskande, fotbollsspelare, svampplockare och mycket, mycket mer.” På vilket sätt kan man inte vara en bra förälder samtidigt som man handlar på en söndag? Blir man en sämre fotbollspelare av att handla nya träningsskor på en söndag? Tvärtemot MP:s inställning är det möjligheten att storhandla på en söndag eller köpa kläder till sina barn på helger som får vardagspusslet för många familjer att gå ihop. Att reducera en människa till en konsumentrobot är en mycket märklig människosyn.

Att som konsument göra ett aktivt val att inte handla på en söndag eller för den delen inte äta kött på måndag är att utöva konsumentmakt. Det är viktigt att effektivisera och hushålla med resurserna. Detta gör vi genom nya såväl som beprövade tjänster och tekniker. Det ökande intresset för vintage och second hand är ett exempel. Hemleverans av närodlad mat är ett annat.
Men att med dekret och förbud tvinga på sin egen rabiata uppfattning på andra är att moralisera. Var någonstans går gränsen? Ska det vara tillåtet att handla på nätet en söndag? Är det ok att tanka bilen i glesbygden? Får jag gå till min privata akuttandläkare?
Miljöpartiets förslag hämmar företagande, vilket är helt fel väg att gå. För att minska arbetslösheten behöver fler företag växa och anställa. Det är med sänkta skatter på företagande och en flexiblare arbetsrätt vi skapar nya jobb, inte genom stängda företag.

Nina Larsson

FAKTA

DEBATTÖREN: Nina Larsson (FP). Partisekreterare.