ÅSIKT

Slutreplik: Bristningar kan vara svåra att upptäcka

Förlossningsvård

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Som vi tidigare har nämnt, uppskattar vi att vården granskas. Att svensk förlossningsvård ständigt utvecklas. Så långt är vi med.

Ett public service-program anser vi ha ett stort ansvar. ”Uppdrag granskning” väljer att bygga ett helt program på opublicerad forskning, antaganden och enskilda personers uppfattningar i ämnet. Vi vänder oss mot journalistiken som inte innehåller den faktakontroll som ”Uppdrag granskning” utger sig för att ha i sina arbetsmetoder.

Fram med fakta i stället! Visa forskning som stödjer era påståenden.

Inom vården är vi vana att jobba evidensbaserat. Vårt arbete grundar sig på forskning och beprövad erfarenhet. Att påstå att vi inte uppmärksammar kvinnors bristningar är nonsens. Vi vet att den här typen av bristning i samband med förlossning ibland är svår att upptäcka och det pågår bland annat, vilket nämndes i programmet, ett nationellt utvecklingsarbete. Det är varken okunskap, slarv eller mörkning som ligger bakom de odiagnoserade sfinkerrupturerna.

Att vi känner oss felaktigt kritiserade av ”Uppdrag gransknings” program beror på att vi brinner för att utveckla svensk förlossningsvård, vilket vi gör dagligen, alla dagar hela året.

Susanne Fahlén

Ia Jeppsson

Anna B Olsson

Maria Sahlin

Liselotte Widén