ÅSIKT

Debatt: Tv-debatter gör showen viktigare än sakfrågorna

Manuel Ferrer: Om Obama misslyckas i natt kan presidentvalet redan vara avgjort

Foto: AP
I nattens tv-debatt från New York-universitetet Hofstra kan Obamas öde avgöras.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

NEW YORK. Det är inte så fasligt långt tillbaka i tiden som tv-debatten, ett numera självklart inslag i varje modernt val, introducerades för allmänheten. Tänk själv: vad vore den amerikanska valcirkusen i dag utan ett formidabelt framträdande av de två cirkushästarna på bästa sändningstid? Och vad vore den politiska journalistiken utan showen? ”Ryan dricker mycket vatten. Han kommer att springa till toaletten efter debatten”, twittrade Buzzfeeds politikerreporter Andrew Kaczynski efter att Paul Ryan åter tagit en klunk ur vattenglaset under debatten mot vice president Joe Biden i torsdags. ”Jag är orolig att Joe Biden inte mår bra”, svarade journalistkollegan Sean Hannity på högerextrema Fox News innan han bekymrat undrade: ”Har Biden hällt whiskey i glaset?”

Under 90 minuter chit-chattade journalister, lobbyister och kampanjfolk med varandra genom mobiltelefonerna. Ett demokratiskt språngsteg, hävdar säkert alla digitalt frälsta. Förr pratade de ju med varandra utan att någon hörde. Nja, även om alla numera kan tjyvlyssna på deras korridorsnack är det knappast någon dialog med väljarna det är frågan om.

Inte är det någon större skillnad i Sverige. När partiledarna möttes i SVT för någon vecka sedan hördes liknande viskningslekar i de så kallade sociala medierna. Kläder, kroppsspråk, rapphet – allt bedömdes och betygsattes. Därefter dömdes snabbt vinnare och förlorare. Fem kastruller till Reinfeldt och tre och en halv stekpanna till Sjöstedt. Den mediala dramaturgin är här för att stanna. Men låt oss komma ihåg hur det en gång började. 1960 var första året som amerikanska presidentkandidater drabbade samman i tv. I den ena ringhörnan mötte dåvarande vice presidenten Richard Nixon den fyra år yngre utmanaren John F. Kennedy.

Nyopererad, med illasittande kavaj och stora mörka ringar under ögonen tog Nixon plats på scen i West Virginia. Smink var det inte tal om, han var ju trots allt man. Men där och då måste blixten ha slagit ned. Från motsatt håll kunde han nämligen beskåda Kennedy äntra studiogolvet. Med närmast majestätiska steg svävade han fram i sin skräddarsydda kostym, vältränad och brunbränd efter några kampanjveckor i soliga Kalifornien. Det slutade naturligtvis med Kennedy-vinst om man ska tro tv-tittarna. Men de få som endast hörde debatten i radio hävdade tvärtom att Nixon vunnit. Vad Kennedy hade sagt var det dock inte många som mindes. Men hur han såg ut och uppförde sig kommer alla 74 miljoner tittarna ihåg. I den svartvita rutan såg de en snygg, självsäker och belevad politiker ta sig an en allvarlig, tråkig och sliten vice president.

Den mänskliga evolutionen har knappast förändrat tv-tittarens sinnen sedan 60-talet. Så när Obama mötte sin ärkefiende Mitt Romney i Denver handlade det mer om upplevelsen och känslan än innehållet. Självsäkra skratt slog harklande svar, stadig blick spöade flackande och politisk ompositionering till oigenkännlighet vann över tydliga ideologiska ställningstaganden. Sedan den ödesdigra kvällen har Obama tappat nästan hela ledningen i opinionsmätningarna.

I nattens tv-debatt från New York-universitetet Hofstra avgörs kanske Obamas öde. På nätet samlas återigen de initierade bödlarna för författa 140-tecken långa domslut i mobiltelefonerna. En dålig rakning med några kvarglömda fjun på hakan kan visa sig avgörande för valutgången. Kanske läser du om det på proffstyckarna i morgon. Vadå, varför skulle just jag av alla kommentatorer på plats under debatten vara bättre än alla andra?

Manuel Ferrer

FAKTA

DEBATTÖREN: Manuel Ferrer, 38, Värmdö.

Har arbetat som presschef för S och driver nu strategibyrån Progress. Följer tillsammans med Roland Poirier Martinsson USA-valet på bloggen Proffstyckarna.

DEBATTEN: I natt, svensk tid, drabbar Barack Obama och Mitt Romney samman i sin andra tv-duell, ett kraftprov som kan avgöra årets presidentval.