ÅSIKT

Replik: Ingen tvingas att ha kanalerna i sitt utbud

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

IRINN och IRIB är två av drygt 160 tv-kanaler som vi vidaresänder och därmed finns i Comhems utbud. För att titta på kanalerna måste våra kunder göra ett aktivt val och välja någon av kanalerna. De ingår inte i något paket och därmed finns det ingen tv-tittare som tvingas att ha dem i sitt utbud.

Vi har ständigt en dialog med programbolag, rättighetsinnehavare och kunder om sammansättningen av vårt utbud. Tillsammans med våra samarbetspartners säkerställer vi att kanalerna följer de lagar och regler som gäller i det land kanalen sänds från. Detta ansvar har vi mot våra kunder, däremot undviker vi att bedöma vad som är bra eller dålig tv eller ta något annat ställnings­tagande till innehållet.

Våra kunders åsikter är oerhört viktiga för oss men skulle vi ta bort kanaler så fort någon ifrågasätter dess innehåll skulle vi snabbt bli anklagade för censur. I vårt arbete med att titta djupare på de här kanalerna har vi också nåtts av den motsatta åsikten, att det är bra att vi har kanalerna i vårt utbud för att kunna visa på vilken syn den iranska ledningen har på människor och omvärlden.

Därmed är det viktigt för oss att beslut om förändringar av det här slaget går rätt och riktigt till och att vi har så mycket fakta som möjligt på bordet innan vi tar ett eventuellt beslut. Vi är glada att artikelförfattarna tydligt har uppmärksammat oss på problematiken runt kanalerna och vi tar kritiken på allvar.

Ola Eriksson

FAKTA

DEBATTÖREN: Ola Eriksson, presschef Comhem.

DEBATTEN: Svar på Mojdeh Zandieh och Anna-lena Lodenius artikel "Comhem kablar ut iransk propaganda", publicerad den 14 oktober.