ÅSIKT

Proffstyckarna: Obama vann debatten

Åsiktsduellen som ger dig båda sidorna

DEBATT

Republikananhängaren Roland Poirier Martinsson och demokratanhängaren Manuel Ferrer diskuterar nattens debatt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

ROLAND POIRIER MARTINSSON (TEXAS): Debatten fördes mot bakgrund av att Mitt Romney krossade Barack Obama i första debatten. Den första reaktionen på kvällens debatt kommer därför att vara att Obama kom tillbaka, att han vände på matchen. Och det är självklart sant: detta var en debatt som var väsensskild jämfört med förra gången. Obama var aggressivare, mer välformulerad, mer avslappnad. Mätningarna kommer att skänka segern till Obama med tydlig marginal, dock inte alls något i närheten av hur de gav Romney segern förra gången. Men det resultatet är till betydande del bestämt av hur usel Obama var förra gången. Om detta hade varit första debatten hade bedömningen varit att debatten slutat ganska oavgjort.

MANUEL FERRER (NEW YORK): Hade inte kunnat formulera det bättre själv, herr RPM. Men det började skakigt. Sen förändrades spelplanen dramatiskt – och det blev snabbt tydligt att det saknas policy bakom Romneys alla inövade one-liners. Romney överlevde, låt mig vara tydlig på den punkten. Men hans politiska plattform tog ordentlig skada. Det är mitt bestående minne av kvällen.

RPM: Nja, det finns olika sätt att vinna en debatt. När man väl har konstaterat att Obama lyckades mäta sig väl med Romney, kommer kommentarerna att fokusera på annat. Min gissning är att detta andra kommer att handla om hur Obama talade osanning om Libyen och om tillstånden att borra efter olja på statsägd mark. Detta var de två hetaste meningsutbytena, och fakta kommer att ge Romney rätt och Obama fel. Sociala medier är redan inne på det spåret. Det gynnar inte Obama att rubrikerna handlar om detta de närmaste dagarna. I kväll tycker vi att Obama vann knappt men klart. Om två dagar tror jag debattens effekter kommer att bedömas som betydligt mer komplicerade.

MANUEL: Talade osanning om Libyen? Till och med kvällens moderator Candy Crowley fick läxa upp Romney på den punkten. Jag tror du känner som jag: PR-förpackade fempunktsprogram och ofinaniserade skattesänkningar funkar bara när korten inte synas. Hans ompositionering till mitten – flipp-floppande enligt många – är både en styrka och en svaghet, Denna gång hamnade Romney ofta upptryckt mot repet. CBS panel ger segern till Obama med 7 procent. Det är inte en game-changer, som många demokrater nu kommer hävda. Men det är åtminstone en återställare.

RPM: Vi får väl läsa tidningarna de närmaste dagarna vad gäller Libyen. Just nu verkar det som om Candy Crowley bedöms ha gjort en historisk tabbe i just det du berömmer henne för. Men självklart har du rätt i att Obama lyckades stoppa blodflödet. Dock tror jag inte att vi får se en återställare till läget innan den första debatten. En sak som Romney nu definitivt har lyckats med är att jämföra sig med Barack Obama, och framstå som ett lika rimligt val som landets president. Tröskelfrågan, som jagade Romney under så lång tid, är historia, och Obamas oerhört viktiga övertag, nämligen hans ämbetes tyngd, har eliminerats. Han måste nu besegra Romney på egna meriter, mäta sig mot honom förslag för förslag, merit för merit, egenskap för egenskap. Och Obama är en svag president när det gäller omval i dessa avseenden.

MANUEL: Låt oss inte fastna i tråkiga detaljer. Men Obama sa trots allt dagen efter attcken mot konsulatet: "No acts of terror will ever shake the resolve of this great nation, alter that character, or eclipse the light of the values that we stand for." Crowley tyckte liksom de allra flesta att det var tydligt nog. Men i morgon är det åter tillbaka till vardagen. Obama har dock tagit på sig rollen som den "sanna" historieberättaren - och det var viktigt. Den lyder i korthet: Romney är lärjunge till Bush ekonomiska politik, ingen finansvalp ska lära honom hårda säkerhetspolitiska nypor och ekonomin förbättras trots arvet efter den största recessionen sedan 30-talet. Jag kan inte vara nöjdare.

RPM: Vi behöver inte bråka om den detaljen längre. Candy Crowley har just erkänt att hon och Obama hade fel, och Romney rätt. Jag tror att den här debatten kommer att se sämre ut för Obama om tjugofyra timmar än vad den gör nu, på grund av några centrala faktafel och på grund av total avsaknad av egna förslag för kommande mandatperiod. Men han lyckades med något jag inte trodde han skulle klara: att dominera debatten i realtid. Jag trodde inte han hade det i sig, och blev överraskad. Hans trogna supporters måste vara överlyckliga. Men euforin varar inte längre än till de kommande dagarnas opinionsmätningar.

MANUEL: Då är vi, som så ofta, överens. Romney förlorade debatten. Hans inlästa manus höll inte och som vanligt var det när tentan kom till det ekonomiska kapitlet som allt krackelerade. Är det inte dags att åtminstone börja fundera på en ekonomisk politik som klarar det mest grundläggande lackmustestet: hur den finansieras och vilka effekter den får för olika inkomstgrupper? Även CNN:s tittare ger Obama segern, ser jag nu. Så vad tror jag då? Ja, dels kommer debatten sätta avtryck bland kvinnliga väljare, dels kommer Romneys tillfälliga ledning i de nationella mätningarna att jämna ut sig. Ohio går vänster i veckan och Florida står still. En bra kväll, mot bakgrund av  katastrofen i Denver.

FAKTA

De här är Proffstyckarna

MANUEL FERRER

Politisk mittfältsstrateg som älskar en brutal kapning lika mycket som en vacker överstegsfint. Arbetade som consigliere i regeringskansliet under Perssondynastin och avslutade den politiska karriären som presschef för Socialdemokraterna. Letar numera charmig NY-lägenhet på kvällarna och driver strategibyrån Progress på dagarna.

ROLAND  POIRIER MARTINSSON

Filosof, författare, katolik. Medlem av den internationella högerkonspirationen. Flyttar snart hem till Texas, där han ägnar sig åt att äta biff med tabasco i sällskap med republikanska höjdare. Festade med Obama när denne svors in som president, men höll på hans motståndare. I dag leder han Timbro Medieinstitut.

Aftonbladet