ÅSIKT

Så klarade jag mig igenom epidemin

DEBATT

Jonas Gardell om när han trodde att han var smittad, hur han klarade sig genom epidemin och vem han är i Torka aldrig tårar utan handskar. Läs hela chatten med läsarna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jon Wahlquist, debattred: Nu är Jonas på plats. VI kör igång!

Kommentar från Lovisa

Jonas, är du någon av Benjamin och Rasmus?
 

Jonas Gardell: Jag är mest lik Rasmus som är min mors släktnamn. Holger (som finns i Koppom) är mitt tredjenamn och Koppom är min pappas uppväxtort. Men jag är KÄÄÄÄR i Benjamin

Kommentar från Em

Fråga till Jonas Gardell: Jag älskar din serie, och första boken, och tycker det är så otroligt viktigt det du gör. Framför allt att homosexuella får visas på tv som "alla andra" med sina relationer, känslor och sexualitet. Bara när sådant sker kan heteronormen utmanas, och den homosexuella blir mer än en rolig sidekick i en heterovärld. Har du några planer på att producera mer av detta slag för tv? Kanske något nutidsdrama? Något om de som överlevde?

Jonas Gardell: Jag är ju ännu inte ens halvvägs in i det här jätteprojektet, har som du vet fortfarade två romaner kvar att publicera! Och är helt överväldigad av gensvaret.

Kommentar från Louise

vad minns du som jobbigast under perioden? Dom som blev sjuka, dom som tog livet av sig eller samhällets inställning?

Jonas Gardell: Du vet, vi var så förtvivlat unga, vi hade just börjat leva och skulle hitta kärleken och nån jävla stolthet att leva med. Och så började vi dö. Jag tror jag förträngde och lade locket på mycket, jag som många andra. Det jag saknar mest är förstås vännerna, de som inte är kvar. Jag har alla deras namn hos mig, hemliga skatter, jag viskar dem ibland och smeker dem.

Kommentar från Isa.L

Bygger karaktären Paul på en eller flera personer från det verkliga livet? Han är ju helt makalös! :) Har du förresten funderat på att skriva en bok från hans synvinkel, ungefär som du gjorde med "Jenny"?

Jonas Gardell: Mark funderade på vem Paul var och kom fram till att det är en blandning av mängder av underbara bögar vi känner! Det är UNDERBART att få göra en så bitchig fjolla folkkär - som Paul har blivit. Du kommer få läsa mycket mer om honom i andra och tredje romanen. Förstås. Det finns över huvud taget oändligt mycket mer att berätta om alla i de två återstående bokdelarna. Om Reine, Lars-Åke, Bengt och Paul. TV-serien fokuserar ju så på Rasmus och Benamin.

Kommentar från Skorpan

Vill tacka för en fantastisk serie. Jonas, du klarade dig när många av dina vänner gick under. Varför tror du att du klarade dig?

Jonas Gardell: Jag hade tur. Det finns ingen anledning. Jo, en privat: mina främsta sexuella preferens på den tiden var inte det som smittade mest. Fattade du nånting av den meningen? ;)

Jonas Gardell: Klarspråk: Jag sög kuk genom hela epidemin!
 

Kommentar från Holma

Bygger alla karraktärer på verkliga människor du umgicks med under den aktuella tiden? Är de bara lika i personligheten?

Jonas Gardell: Allt som händer i böckerna och tv-serien har hänt. Allt är sant! Allt! Men karaktärerna är ett sammelsurium av olika människor jag känt och stött på.

Kommentar från liberalen

Hej Jonas, på va sätt har Sthlm förändrats sen 80-talet? Det provinsiella är ju borta, men var det väldigt mörkt, instängt och "sossigt" i Sverige på den tiden? Tänkte man på det då?

Jonas Gardell: Ett litet förtydligande om att suga kuk. Det råder delade meningar om hur farligt det är att suga kuk. Det ALLRA farligaste är emellertid att bli påsatt analt eller vaginalt utan kondom - så ANVÄND KONDOM!!!!

Jonas Gardell: Ja det var verkligen mörkt och instängt. Mitt på söder fanns skrotupplag som vaktades av hundar om natten och lerpölar. Det fanns några få gator där det hände nåt, resten var bakgator.

Kommentar från Caper

Hej! Tack för en bra serie. I första avsnittet får man intrycket att homosexualitet och prostitution går hand i hand. Tänker på hur karaktären står och väntar på gatan för att sedan hoppa in i första bästa bil. Var det så det såg ut för homosexuella på 80-talet?

Jonas Gardell: Det var inte alltid pengar med i bilden men på Klara Norra liknade det prostitution såsom det skildras i filmen/böckerna. Gick själv på Klara Norra som 15-åring. Ni förstår, att jag klarade mig! Det fanns också pissoarer och parker - man kan i efterhand förfära sig men tänk på att det var samhället som tvingade ut bögarna i dessa marginaler, och att de som gick här faktiskt var de berömvärda, de som vågade! De flesta satt hemma med sin längtan och sin skam och vågade ingenting.

Kommentar från Göran

Finns det någon oganisation/aktör som stod ut och hjälpte HIV sjuka på den här tiden. Eller vände alla ryggen till. Jag tänker Kyrkan, Röda Korset .....?

Jonas Gardell: Det fanns flera organisationer: Positiva Gruppen och Noaks Ark är väl de viktigaste. Alla vände inte ryggen till. Men det var ofta hiv-positiva som hjälpte varandra, och homosexuella läkare och vårdare. Men inte bara.

Kommentar från Sandra

Tack för en fantastisk bra serie. Vågade ni någonsin visa er kärlek öppet på 80-talet? Hålla handen, kyssas offentligt?

Jonas Gardell: Ja, jag var en modig liten jävel redan då! :) Jag höll hand. Fick en eller annan råsop i magen, men sånt får man räkna med.

Kommentar från Anna

Varför tror du att karaktären Paul har blivit lite av en "favorit" hos så många? Tack för en fantastiskt bra tv-serie!

Jonas Gardell: För att han är så underbar! Livsbejakande, bitchig, varm - och väljer sitt liv i varje ögonblick! Vänta och se nu i tredje delen, det blir mycket Paul då! Och han ska nog överraska er alla ända in i slutet!

Kommentar från Sanna

Har du funderat kring kvinnoporträtten i Torka aldrig tårar utan handskar? Mödrarna i serien känns ganska kalla och okänsliga. I övrigt, tack för en oerhört stark skildring. Följer serien men tänker ändå läsa böckerna. Kan tänka mig att serien ändå har svårt att göra rättvisa ett så stort verk på tre timmar.

Jonas Gardell: I romanerna är extremt mycket möda nedlagt på föräldrarna. De är varken kalla eller okänsliga, tvärtom! Man förstår dem så förtvivlat väl. Du vet, i romanerna finns ju bredden och djupet som inte får plats i tv-serien. Du ska absolut läsa böckerna!!!!!

Kommentar från Josef:

 Var du själv någonsin rädd att du skulle ha drabbats av hiv/aids?
 

Jonas Gardell: Jag hade nedsatt immunförsvar och eftersom det var en indikation på att man var smittad så ville läkarna att jag skulle förbereda mig lite på det, och då hade jag ca 2 år kvar att leva. Så jag fick ringa morsan och säga att hon fick räkna med 2 år kvar med älsklingsgrabben. Sen kom ju bättre test och det visade sig att jag inte var smittad.

Kommentar från Anna

Jonas Gardell. Tack för en fantastisk serie. Jag undrar om du har mött/hört talas om det finns tillfällen där någon som lämnat Jehovas (oavsett skälet) har haft kvar sin kontakt med sina närmaste även om de då gör något de inte får?

Jonas Gardell: Jag har kontakt med ganska många olika fd Jehovas Vittnen, och någon har i alla fall lite kontakt - som att han kan sova över en natt hos sin brorsa, andra har likt Benjamins föräldrar brutit helt.

Kommentar från Em:

Fråga till Jonas Gardell: Situationen för homosexuella i Sverige idag är ju mycket bättre än förr och väldigt bra om man jämför med andra länder, men fortfarande finns ju en ganska lång väg att gå. Hur tycker du att du märker av människors fördomar och samhällets ojämlikhet idag? Vad tycker du att "vanliga svenssons" kan göra för att förbättra läget?

Jonas Gardell: Jag tror att om man slutar att utgå från att någon är heterosexuell är mycket vunnet, vi är ju hetero tills motsatsen är bevisad just nu. Sen är det nyttigt att böga sig lite i största allmänhet. Övning ger färdighet. En annan sak är ju transpersonernas situation där man fortfarande har väldiga tabun att kämpa emot. För att inte tala om det stigma hiv fortfarande är. Inte så lätt för en hivsmittad att hitta en partner och man möts ofta av rädsla och fryses ut. För att inte tala om att Sverige har den strängaste tvångslagstiftningen i världen och dömer till fängelse hiv-positiva personer som borde fått kärlek och terapi. Och de utlandsfödda blir dessutom utvisade, och eftersom de inte har råd med bromsmedicinerna i sina hemländer innebär det att vi Sverige 2012 med berått mod dömer människor till döden.

Kommentar från Petter Wastesson

Jag såg nyss igenom de båda släppta avsnitten igen, för jag finner det både så vacker, men samtidigt skrämmande. Och du lyckas som vanligt trollbinda mig med dina ord Jonas. Så jag undrar bara en sak egentligen, hur orkar du berätta om detta och samtidigt ha mod till det?

Jonas Gardell: Det här är ett livsprojekt för mig. Det viktigaste jag gjort och troligen kommer att göra! Ett hedersuppdrag. Jag har arbetat med projektet i 15 år av och till och de sista sex åren på heltid - vet inte hur jag orkar, jag antar att jag är en liten ettrig fan. Mod? Ja kanske är jag modig. Vad det nu är.

Kommentar från Anna

Har precis läst ut första del av din fantastiska serie. Hur kommer det sig att du har valt att ge ut de andra i vår och nästa höst?

Jonas Gardell: Valt och valt, jag är inte riktigt färdig med böckerna ännu! De är ju så mycket mycket mer än tv-serien. Del 2. Sjukdomen finns i handeln redan 2 januari och ska gå att förbeställa redan från december. Att tv valde att sända nu kunde jag inte göra nåt åt, de gjorde som de ville. Glöm för Guds skull inte att läsa böckerna också!!!

Jon Wahlquist, debattred: Och en sista fråga
 

Kommentar från Janos Valnötshandske

Hejsan! Jag älskade programmet. Hur känns det att det är slut?

Jonas Gardell: Tack alla läsare och tittare för det enorma stöd jag fått de sista veckorna. Så mycket kärlek, uppmuntran, tårar och engagemang! Det betyder så oerhört mycket för den här gamla fjollan så det anar ni inte!

Jonas Gardell: Jag har ju två böcker kvar att publicera. Det här är inte slutet. Det här är bara början. Kärlek och respekt till alla!

Jon Wahlquist, debattred: Och där vet jag att Jonas Gardel är tvungen att lämna oss, tack så mycket för att du kom hit Jonas.