ÅSIKT

Svenska Rovdjursföreningen: Problemet är politiker som låter sig styras

Slutreplik: Den svenska vargstammen

Svensk vargpolitik styrs för mycket av jägarlobbyn, menar Svenska Rovdjursföreningen, som i dag avslutar debatten om den svenska vargstammen.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi är visserligen helt oense i sak – men nej, vi tycker inte alls att det är konstigt att Svenska ­Jägareförbundet försöker lobba in ­åtgärder som man hoppas kunna leda till en minskad vargstam. Gunnar Glöersen har ­uppenbarligen missuppfattat åt vilket håll som vi riktar kritiken i vår debattartikel.

Problemet är inte att Jägare­förbundet försöker påverka vargpolitiken utan att strategin fungerat så väl. Det står ju klart efter miljöminister Lena Eks skambud på 180 vargar mot ­Naturvårdsverkets bud på minst 380. Att Ek går emot sin egen ­expertmyndighet visar med all önskvärd tydlighet hur desperat Lena Ek agerar för att gå de ­mäktiga jägarintressena till ­mötes. De kräver en minimal vargstam och omedelbar vargjakt och det tänker Ek tydligen ge dem, utan att ta hänsyn till vare sig den majoritet som vill ha en livskraftig vargstam eller till ­Sveriges internationella åtaganden.

Ek talar om den genetiska rensningsjakten och hänvisar till biologisk ”nytta”, trots att man inte har en fungerande metod för att få bukt med vargstammens genetiska isolering.

Uppenbarligen är inte miljöministerns mål att Sverige ska få en livskraftig vargstam. Snarare handlar det om att hon är rädd för att Centerpartiet ska mista ­jägarlobbyns röster i kommande val. Ytterligare en miljöminister har förlorat allt vad förtroende vill säga i vargpolitiken.

Ann Dahlerus

FAKTA

DEBATTÖREN: Ann Dahlerus, generalsekreterare Svenska Rovdjursföreningen.

DEBATTEN: Slutreplik i debatten om den svenska vargstammen, som inleddes med Ann Dahlerus debattartikel "Mäktig jägarlobby styr regeringens vargpolitik" och svar på Svenska jägarförbundets replik.