ÅSIKT

Debatten – från två håll

Åsiktsduellen som ger dig båda sidorna

DEBATT

Republikananhängaren Roland Poirier Martinsson och demokratanhängaren Manuel Ferrer diskuterar nattens debatt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Manuel Ferrer och Roland Poirier Martinsson.

RPM: Under den senaste veckan har vi sett Mitt Romneys stöd växa nationellt och i kritiska delstater. Den stora frågan i kväll var om Barack Obama skulle kunna göra något som vände den trenden. Man kan möjligen tycka att Obama vann debatten – jag tycker det inte – men det är mycket svårt att argumentera för att den här debatten var en game-changer. Om vinnaren av debatten är den som går och lägger sig nöjd, då vann Romney.

MANUEL: Det var tydligt att Romney kom till debatten med strategin att inte förlora. Obama var i Boca Raton för att vinna. Och visst gjorde han det. Kan tänka mig att det finns en del bekymrade republikaner där ute just nu. Borta var tydligheten och den gränsdragning mellan de två olika utrikespolitiska visioner du ofta tar upp på bloggen. Nu höll Romney med Obama på punkt efter punkt, och försökte istället styra in debatten på det inrikespolitiska området istället. Visst: Romney klarade presidenttestet, men det var med nöd och näppe. Läser på Twitter att flera republikanska spinndoktorer hävdar att "debatten inte betyder så mycket." Så låter ett svagt framträdande på politisk prosa.

RPM: Debatten inleddes med att Obama såg stark och presidentlik ut, och sedan sjönk han därifrån. Jag håller verkligen inte med dig om att Obama vann debatten klart. Jag skulle vilja säga att det är en rimlig hållning att Obama vann, men tror att bedömningen är ganska exakt delad mellan kloka sympatisörer, som alla röstar på sin man. Däremot kommer Romney återigen att vinna den viktiga segern: efterdebatten. Han gör detta av tre skäl. För det första, han såg presidentlik ut, framstod som omdömesgill, det var Obama som kom med låga angrepp och såg irriterad ut. För det andra, Obama lyckades inte vända den trend som just nu talar för Romney. För det tredje, de två tydliga och ganska aggressiva meningsskiljaktigheterna beträffande fakta – Obama och kvarhållande av trupper i Irak och Romney och regeringsgarantier för bilindustrin vid en ordnad konkurs – kommer båda att gå till Romney i mainstream media i morgon. Han hade rätt, Obama hade fel.

MANUEL: CBS News mätning ger segern till Obama med 53 % mot Romneys 23 %. Också i CNN:s mätning vann Obama klart. Romney vill inte bli betraktad som en krigshök likt George W Bush, det riskerar om inte annat jakten på de osäkra rösterna i flera viktiga swingstater. Men i kvällens debatt var han alldeles för konflikträdd och råkade ut för samma typ av omilda behandling som Obama fick smaka på i den första. Kvällens behållning är Obamas slugger punch: ”Ja, vi har färre krigsfartyg än vi hade 1916, men också färre militärhästar och bajonetter.”

RPM: Äsch, marinen använder fortfarande bajonetter. Och CBS och CNN är båda kraftigt viktade mot demokrater, om de mätningarna inte gett Obama en klar seger hade det betytt att han förlorat monumentalt. Men dynamiken du talar om fanns där, och den kom från båda hållen. Romney skapade inte stort avstånd mellan sig och Obama. Obama å andra sidan försökte inte skrämmas med Romney som hök, utan ville snarare framställa honom som svag. Riskerna med motsatt strategi var för stora för både presidenten och guvernören. Men resultatet blev att inget viktigt hände. Till och med Libyenkonflikten undveks av Romney.

Vad Romney däremot lyckades mycket effektivt med var två saker. Han hämtade hem diskussionen till Obamas svaga hantering av ekonomin. Han pekade dessutom gång på gång på hur det ser ut i världen: Obama pratade om hur duktig han varit. Romney pekade på hur Iran är fyra år närmare kärnvapen, hur Mellanöstern är i sönderfall, hur USA tappat i styrka globalt. Och då såg Obama bara arg och irriterad ut.

När den här debatten körts genom medierna i ett par dagar, med Obamas faktafel under tydliga rubriker, då kommer Romneys momentum att fortsätta. Det är vad den här debatten innebär. Att CNN:s demokrater tyckte Obama vann förändrar inte den saken.

MANUEL: Men snälla, CNN:s mätning är ju trots allt viktad mot en högre andel republikanska väljare. Stackars programledaren Wolf Blitzer tvingas ju säga det varje gång en del av mätresultatet ska presenteras i rutan. Kontentan av kvällens debatt är följande: enligt CBS vann Romney den första debatten med en segermarginal om 24 %, i dag var Obamas marginal 30 %. Det säger väl en hel del. Jag måste dock ge Romney en eloge för att han inte exploaterade attacken i Benghazi – vilket jag tog upp i ett inlägg i går. Det tyder om inte annat på någon form av lyhördhet. "Mellanöstern är i sönderfall", sa Romney vid ett stort antal tillfällen och verkade hoppas på den gamla ordningen med stabila diktaturer. Det var inte en särskilt bra säkerhetspolitisk linje, måste jag säga. Men jag börjar oroligt undra om Romney lider av politisk damp. Han verkar ju aldrig kunna sitta still i skutan. Varje dag bjuds på en ny tolkning av världen som ofta helt går emot vad han sagt dagen innan. Ungefär på samma sätt som han behandlar inrikespolitiken. Tillbakadragandet av trupperna i Afghanistan var kanske det tydligaste beviset i kväll. Nu är han helt för tidtabellen 2014. Och dessutom: allt går fin-fint på marken. Nä, det här var inte Romneys "finaste ögonblick" i årets valrörelse. En sista siffra således: 64 % av CBS respondenter anser att Obama skulle göra ett bättre säkerhetspolitiskt jobb än Romney.

FAKTA

MANUEL FERRER

Politisk mittfältsstrateg som älskar en brutal kapning lika mycket som en vacker överstegsfint. Arbetade som consigliere i regeringskansliet under Perssondynastin och avslutade den politiska karriären som presschef för Socialdemokraterna. Letar numera charmig NY-lägenhet på kvällarna och driver strategibyrån Progress på dagarna.

ROLAND  POIRIER MARTINSSON

Filosof, författare, katolik. Medlem av den internationella högerkonspirationen. Flyttar snart hem till Texas, där han ägnar sig åt att äta biff med tabasco i sällskap med republikanska höjdare. Festade med Obama när denne svors in som president, men höll på hans motståndare. I dag leder han Timbro Medieinstitut.

Aftonbladet