ÅSIKT

Anders Johansson: Jan Guillous ilska mot mig och boken är en gåta

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jan Guillou tar i dag för fjärde gången upp boken ”Livvakten” i sin söndagskrönika i Aftonbladet. Jag har skrivit boken tillsammans med den före detta kriminelle Daniel Webb.

Guillous ilska tycks bottna i vad ett gäng tjuvar tycker om vinerna de stulit ur hans källare. Jan Guillou verkar ha fått för sig att det är jag som står för vin­recensionerna i boken. Det är det inte. Jag är med och återger tjuvarnas uppfattning såsom den redovisades för Webb – att vinerna inte var värda så mycket som de hade trott och att tjuvarna därför blev besvikna. Varför Guillou blir så rasande över denna detalj kan jag inte bedöma.

Vid inbrottet hos Guillou stals också en samling medaljer. I boken berättar Webb att en representant för tjuvligan kastar ett par av dem i Lill-Jansskogen. Numera är de tillbaka hos Guillou.

Detta faktum, att de återbördats, hade gått att vederlägga med en enkel ”kontrollfråga”, enligt Guillou, som tycker att jag ljuger i boken. Det aktuella kapitlet skrevs i december 2011, och då var medaljerna fortfarande borta. Vid ytterligare en kontroll när boken kommit ut, i juni 2012, upprepade polismyndigheten i Uppsala att de fortfarande var anmälda som försvunna.

Guillous ilska mot mig vad avser medaljerna är en gåta. Han är så arg att han försöker avfärda min och Daniel Webbs, liksom andras böcker, med illa belagda påståenden om att de endast innehåller skvaller, att de är kommersiella fiaskon och att författarna bara vill bli miljonärer.

Men drivkraften kan ju vara en annan, exempelvis en önskan om att vilja berätta en historia. Det borde Jan Guillou veta.