ÅSIKT

Manuel Ferrer: Vem har tid med visioner när kriserna avlöser varann?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

WASHINGTON. Från fönstret på åttonde våningen ser vi Vita Huset lysa i natten. Det är tänt i rummen på högra flygeln och jag berättar för min tolvåriga son att det nog är döttrarna som glömt att släcka innan de åkte till Chicago. ”Tror du att de tycker om att bo där”, frågar han och gör samtidigt klart att han själv aldrig skulle vilja det. Vi funderar tillsammans på vad Barack kan ha tänkt när familjen flyttade in i residenset för snart fyra år sedan?

Han måste ju ha förstått vad som väntade. Att han aldrig skulle lyckas uppfylla ens en bråkdel av alla förväntningar han bar på sina axlar. Några månader tidigare hade den amerikanska ekonomin kört i diket. Den finansiella marknaden gungade på ruinens brant och landet kastades in i den djupaste recessionen sedan 30-talet. Det verkade dock inte bekymra den då avgående presidenten, George W Bush, när han och frun klev ombord helikoptern. På säker mark måste tanken ha slagit honom: den här soppan får nu Barack Obama reda upp.

Sedan den dagen har Obama levt med sopkvasten i ena handen och den federala plånboken i den andra. Men även om utvecklingen nu går åt rätt håll fortsätter skuldberget att växa. Frustrationen märktes tydligt bland publiken som i söndags samlades på en åker i Morrisville för att lyssna på Mitt Romney. Men det riktiga engagemanget, det som tar avstamp från magtrakten, blev tydligt först när de i kör skanderade ”Nobama.” Där och då slog det mig: känslan att bli lurad måste vara det som smärtar mest. Det blev ju inget större hopp som utlovat. Men samtidigt: vem har tid med stora visioner när kriserna avlöser varandra? Det förstod väljarna och det visar även vilken svag kandidat som republikanerna ställde fram. Tron på att landet är ett aktiebolag, och oförmågan att stå fast vid en ståndpunkt blev till en politisk dödscocktail.

Det är naturligtvis svårt att säga vad de kommande fyra åren bär i sitt sköte. Men en sak är säkert: USA hade blivit kallare med Romney. Inte minst hemma hos de 47 procent av befolkningen som han i hemlighet kallade för offer.

***

(Jag lovade Aftonbladets läsare att odla mustasch om Obama förlorade valet. Med tanke på att jag ser ut som porrskådis de få gånger i livet jag experimenterat med hårväxten var valresultatet av stor vikt också för min fru.)

Manuel Ferrer