ÅSIKT

Roland Poirer Martinsson: Vågar Obama ta fler utsträckta händer nu?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nyss förklarades Mitt Romney som segrare i North Carolina, vilket innebär att slaget ännu inte är förlorat – matematiskt. I praktiken är det så gott som klart att president Barack Obama har vunnit sitt omval, även om Florida, Ohio och Virginia ännu inte är avgjorda när detta skrivs: delstater, som om alla går till Romney, kan ge Vita Huset till republikanen.

Men om det nu inte är så att amerikanerna vaknar till den största sensationen sedan Harry Truman besegrade Thomas Dewey 1948, vad ska man då säga om resultatet?

Det första är att komma ihåg hur oerhört mycket alla inblandade – och hundratals miljoner anhängare – investerar i ett presidentval, känslomässigt, i tid och arbete. Låt därför segraren och hans väljare ha sin dag. Det är lätt att i förlustens stund låta bitterheten ta överhand, men det är inte i dag som oppositionen ska ta striden. I dag ska vinnarna fira.

Framtiden? Jag tänker i två riktningar. För det första: hur kommer valrörelsen 2012 att påverka framtida valrörelser? Opinionsmätningar har dominerat bevakningen intill löjets gräns. Hur förhåller vi oss till dessa nästa gång? Dessutom har presidenten vunnit efter den smutsigaste kampanjen sedan Lyndon B Johnson kämpade på hemmaplan i Texas, med Mitt Romney hack i häl. Vad säger väljarna om detta, med lite eftertanke?

För det andra: vad kan vi gissa om Obamas andra period? Han har inte gjort ett bra jobb under sina första fyra år. Hur mycket berodde på att han hela tiden hade sitt omval i bakhuvudet? Kan vi förvänta oss en friare president de kommande fyra åren, som vågar ta emot utsträckta händer och sträcka ut sin egen?

Det mesta tyder på att demokraterna behåller makten i Senaten och att Republikanerna behåller makten i Huset. Därmed har vi kvar samma potentiella låsning som omöjliggjorde för regering och lagstiftare att ta sig an landets ekonomiska problem under de senaste fyra åren.

Om Obama inte förbättrar sig som ledare innebär det mycket dåliga nyheter för USA, och därmed för världen.

Roland Poirer Martinsson