ÅSIKT

Anton Abele: Ett billigare körkort står inte i vägen för miljön 

Replik: Körkortet är en nyckel till jobb

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi är många som är stolta över att Sverige är världsledande när det gäller att värna miljön. Likaså är vi många som anser att vi också måste vara ledande när det gäller att värna jobben, särskilt för alla Sveriges unga.

Sverige står idag för 0,2 procent av de totala utsläppen av växthusgaser.

Vi har och ska fortsätta ha ett ambitiöst miljöarbete för att minska utsläppen men vi gör det knappast genom att färre unga får körkort.

I många delar av vårt land är körkortet och bilen ett ovärderligt verktyg för att klara vardagen. För andra, särskilt många unga och arbetslösa är körkortet en nyckel till jobb. Bland de jobb som utannonseras på Arbetsförmedlingen krävs körkort i 60-80 % av fallen. Inom vissa yrken, såsom taxi, varuutkörning och hemtjänst, är körkort närmast en självklarhet för att få jobb.

Först när man på allvar förstår värdet av ett körkort och en bil, förstår man också vikten av att göra vad som krävs för att ge fler möjlighet att kunna få ett körkort. Att minska kostnaderna för ett körkort är inte att ”subventionerna massbilism” som Miljöpartiet försöker insinuera. Tvärtom, körkortet är en nyckel till jobb och eftersom bristen på körkort är ett av skälen till den höga ungdomsarbetslösheten, måste vi göra allt i vår makt för att åter låta körkortet bli en självklarhet och inte något enbart för dem med tillräckligt tjock plånbok.

Att nonchalera det här problemet är det yttersta beviset på den arrogans som finns inom Miljöpartiet. En arrogans som helt slår undan benen på alla unga utan jobb.

FAKTA

DEBATTEN: Anton Abele, Riksdagsledamot (M).

DEBATTEN: Slutreplik i debatten om billigare körkort som startades med Anton Abeles debattartikel "Låt inte körkortet bli en klassfråga".