ÅSIKT

Replik: Varför behöver just papporna ett erkännande?

Debattören: För männen är det fortfarande ett val att vara föräldralediga

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Det är hög tid att rensa bort pappadiskrimineringen i lagstiftningen och erkänna pappor som lika mycket föräldrar som mammor”, skriver Emma Henriksson, KD, i sin debattartikel på Fars dag.

Såvitt jag förstår menar Emma Henriksson bland annat:

Att pappor måste erkännas som lika mycket föräldrar som mammor.

Att underlätta för män att vara likvärdiga föräldrar utan tvång.

Jag är kanske naiv, men att bli förälder är ett beslut man tar och ett ansvar man axlar. Vem ska erkänna att papporna är lika mycket föräldrar som mammorna? ­Varför behöver papporna ett ­erkännande? Det borde väl ­sannerligen räcka som erkännande att man blir förälder.

Vi har ju en föräldraförsäkring som är helt frivillig och om det är en fälla för någon så är det för kvinnorna, i synnerhet de kvinnor som har låg utbildning. Det är fortfarande så att männen kan välja att vara föräldralediga.

Jag har över huvud taget svårt att förstå varför männen behöver särskilda åtgärder för att ta ut föräldraledighet. Som det är i dag ökar männens uttag i snigelfart och dessutom är det färre män som delar på de 24 procent av ­dagarna som männen utnyttjar.

Det är också symptomatiskt att KD alltid beskriver föräldraledigheten som ett tvång. Lika gärna skulle man ju kunna kalla det för ett verktyg för männen att hävda sin rätt att vara föräldralediga. Om nu männen är så duktiga och vill vara så närvarande – varför inte ta föräldraledigt?

Nils Pettersson

Verksamhetsutvecklare på ­Södertörns Lärcentra