ÅSIKT

Alla ska inte betala för bartenders åt rika

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Klyftorna ökar i Sverige. Somliga har råd att hyra in en bartender eller köpa läxhjälp. I andra familjer har man inte råd att köpa julklappar till barnen. Ännu värre blir det när den som måste avstå julklappar, dessutom ska vara med och betala för bartendrar och läxhjälp till de som har råd.

Ulf Lindberg från Almega försvarar Rut-avdraget (Aftonbladet 5/12). Det är inte förvånande eftersom Almegas företag tjänar stora pengar på Rut. Men för mig är det intressantare hur vanliga människor påverkas.

Lindberg påstår att Rut-avdraget inte är någon kostnad. Men de dryga två miljarder kronor som avdraget kostar i statens budget skulle kunna användas på betydligt bättre sätt. Till exempel behöver många familjer få tillgång till barnomsorg på kvällar och helger, särskilt ensamstående mammor. Vi vill lägga pengarna där i stället, vilket skulle ge minst lika många jobb. Den som vill hyra en bartender får betala det själv

Regeringen och Sd inför nu Rut-avdrag för privat läxhjälp. De som har råd att köpa läxhjälp ska få ekonomiskt stöd av staten. Men varje sådan timme läxhjälp kostar samhället mycket mer, än vad en timme undervisning i skolan kostar per elev. Läx-Rut är därmed inte bara orättvist, det är också ett stort slöseri.

Vi tycker det är bättre att anställa fler lärare i den riktiga skolan. Det är ekonomiskt mer effektivt och framför allt kommer det alla elever till godo. Inte bara dem som har föräldrar med tjock plånbok.

Jonas Sjöstedt

Partiledare Vänsterpartiet

FAKTA

Svar på Ulf Lindberg från Almegas debattartikel "Vänsterns argument mot Rut håller inte", som publicerades den 5 december.