ÅSIKT

Välkommen på adventsfika Jimmie Åkesson

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kära Jimmie!

Det har varit mycket prat om Sverigedemokraterna på sistone, men det är inte så många som pratar med er! På den punkten har ni en erfarenhet gemensam med oss som har invandrarbakgrund – själv är jag stolt svensksomalier - man pratar ofta om oss, mindre sällan med oss! Därför bjuder jag nu in dig hem till mig på adventsfika för att diskutera ett antal sakfrågor över en mugg alkoholfri glögg med hembakta lussebullar.

Det jag skulle vilja fråga dig om är bland annat följande:

Vad är en lyckad integration? Är det att bo i villa, fira julafton lika väl
som ramadan? Att vägleda mina barn som min mormor vägledde mig
redan på Afrikas horn/Somalia, att gå på universitetet där de utbildar
sig till viktiga yrken som läkare eller datatekniker?

Att berätta för sina barn om vikten av att skaffa sig en utbildning och
ett bra jobb har alltid varit ett sätt för människor att förbättra sina liv.
Utbildning ger självkänsla och självständighet, och kunskap spelar även en viktig roll för den demokratiska utvecklingen, för att kunna delta i beslutsfattandet och ställa ansvariga politiker till svars. Man blir inte beroende av hjälp från andra med att förstå och kommunicera med omvärlden och med försörja sig själv.

Den värderingen har jag haft med mig redan från Afrikas horn/Somalia. Jag är i så fall ett skolboksexempel på en lyckad integration!

Jag är dessutom politiker, förtroendevald ersättare för Folkpartiet i Stockholms läns landsting, med specialintresse för integrationsfrågor.
Det jag också skulle vilja fråga dig är bland annat följande: Vem är svensk enligt Sverigedemokraterna? Är jag och mina barn svenska?

När jag googlar på ”Sverigedemokraterna” och ”somalier” får jag tusentals resultat som allihop handlar om alla problem som integrationen av oss somalier anses föra med sig. Jag har aldrig hört en sverigedemokrat nämna de många positiva saker som invandringen till Sverige medfört!
Min åsikt efter att ha bott i Sverige i drygt 38 år är att Sverige behöver alla sina invandrare, och helst ännu fler! Tänk på alla 40-talister som byggde folkhemmet och nu börjat gå i pension: Vilka ska ta hand om dem i framtiden om inte Aisha och Mohammed?

Äldreomsorgen är bara ett område där vi invandrare spelar en avgörande roll för att upprätthålla viktiga samhälleliga funktioner.
2011 var 24,5 procent av landstingets knappt 43 000 anställda, eller drygt 10 500 personer utrikesfödda. Som en av Stockholmsregionens största arbetsgivare har landstinget ett stort ansvar för en arbetsmarknad där alla får en chans att få jobb på sina meriter. Att vårdens anställda speglar andelen med utländsk bakgrund bland invånarna rätt väl gör att vården bättre kan lösa sin uppgift gentemot alla dessa invånare. I slutänden är det naturligtvis patienterna som är viktigast, och utan invandrarna kollapsar vården. Det finns fler sådana exempel som jag gärna delar med mig av!

Själv älskar jag Sverige! Jag älskar snön och svenska traditioner som att fira advent och jul med tomte med släden full av klappar och dopp-i-grytan utan fläsk, men det Sverige som är mitt land är ett annat land än det ni sverigedemokrater drömmer om.

Som muslimsk somalisk kvinna och ensamstående mor till fyra barn är jag sverigedemokraternas värsta mardröm!
I mitt Sverige är alla människor lika värdefulla och kapabla att
bidra till samhället. Själv är jag stolt över allt jag och flera med
mig åstadkommit i Sverige och det är skälet till att jag valt att ha
två flaggor på mitt hus där jag flaggar på Sveriges och Somalias
nationaldag.
Det är det här jag vill visa dig Jimmy, genom att bjuda in dig till mitt
hem på adventsfika. Där får du se en lyckad integration i praktiken!

Fatima Nur

FAKTA

Debattören

Fatima Nur, Ersättare i Stockholms läns landsting för Folkpartiet,
svensk och somalier

ARTIKELN HANDLAR OM