ÅSIKT

Debattörerna: Demenssjuka Luzlinda, 78, måste få stanna i Sverige

Luzlindas enda dotter Maria bor i Sverige - Migrationsverket anser inte att hennes anknytning är tillräcklig stark.

Luzlinda Espitia får inte stanna i Sverige.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Anhörig. Vad betyder det ordet egentligen? Barn, mor, farfar, morbror, ja praktiskt taget hela släkten och kanske några vänner därtill. Vem skrev du som ”närmaste anhörig” i blanketten senast du hade anledning att fylla i en sådan? Var det någon som sa till dig att den personen inte var tillräckligt nära?

Fram till 1997 kunde äldre personer vars sista anhöriga bodde i Sverige få möjligheten att komma hit och få uppehållstillstånd här genom den så kallade ”sista länken”. Men Moderaterna och Socialdemokraterna tog bort denna möjlighet. Syftet var att begränsa anhöriginvandringen.

I dag ser vi ständigt exempel på hur fel denna lagstiftning slår.

Luzlinda Espitia är en av alla drabbade just nu. Luzlinda är 78 år, demenssjuk, rullstolsburen och med en lång lista av sjukdomar, inklusive en ovanlig form av cancer, dokumenterat i flera läkarintyg. Luzlindas enda dotter Maria bor i Sverige. Därför har hon kommit till Sverige och sökt uppehållstillstånd här.

Men Luzlinda har precis fått beskedet från en handläggare på Migrationsverket att hon måste återvända till Colombia nu för att hennes anknytning till hennes dotter inte är tillräcklig stark. Migrationsverket har följt lagen och lagen säger att hon ska lämna landet. Hur ska det gå till? Det är inte handläggarens uppgift, hon har bara meddelat beslutet, hon behöver inte ta något ansvar för att Luzlinda överlever resan. Kan Maria flytta till Colombia med sin mamma? Nej det kan hon inte, hon har bott här i över 25 år, hennes barn och man är här, hennes arbete och liv är i Sverige. Kan Maria sätta sin mamma på flyg till Colombia? Nej, det kan hon inte. Det vore i princip dödshjälp.

I ett försök att stoppa utvisningen lämnade Luzlindas offentliga biträde in en begäran om inhibition, att tillfälligt ställa in utvisningen. Men tillbaka kom snabbt ett besked om att denna begäran avslogs. Detta utan motivering. Därmed kommer Luzlinda att utvisas nu.

För en tid sedan blev 91-åriga svårt sjuka Ganna Chyzhevska, symbolen för denna brist i den svenska migrationslagstiftningen. Ganna, som hade sökt uppehållstillstånd i Sverige, fick inte stanna här trots att hennes barn och barnbarn hade bott i Sverige sedan 20 år tillbaka.

Jag heter Anna Otto. Jag är Gannas barnbarn. Och jag skriver dessa ord tillsammans med Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson (MP). Vi vill se en förändring av den alltför restriktiva migrationslagstiftningen.

Mormor Ganna fick efter många turer stanna i Sverige. Migrationsverket ändrade till sist sitt beslut då de konstaterade att hon var gravt demenssjuk och att hon inte kan genomföra en flygresa, eftersom det skulle försätta henne i ett mycket allvarligt sjukdomstillstånd som skulle kunna leda till hennes död.

Nu är det dags att Luzlinda och många andra som befinner sig i liknande situationer får samma möjlighet. Det är hög tid att vi återinför en liknande reglering som den sista-länken-bestämmelse som fanns tidigare. Att inte få möjlighet att komma hit för en gammal och sjuk människa vars sista levande släktingar är bosatta i Sverige är inhumant.

Utöver detta behöver tillämpningen av bestämmelsen om synnerligen ömmande omständigheter förändras så att fler direkt får möjligheten att stanna utan att behöva gå igenom det som mormor Ganna tvingades göra. Idag utvisas svårt sjuka människor och barnfamiljer som har levt här i många år.

Att människor som Luzlinda inte får uppehållstillstånd i Sverige är ett brott mot all medkänsla vi känner och för gamla människor och det är ett brott mot all anständighet. Den alltför hårda migrationslagstiftningen behöver förändras.

Anna Otto

Maria Ferm

Fotnot Migrationsverket meddelade på tidagen Aftonbladet först att beslutet om utvisning inhiberats och sedan att Luzlinda får permanent uppehållstillstånd i Sverige.

FAKTA

DEBATTÖRERNA: Anna Otto, barnbarn till Ganna Chyzhevska.

Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson (MP)