ÅSIKT

Debattörerna: President Gül bedriver hetsjakt mot journalister

Turkiet innehar just nu rekord i antalet fängslade journalister i världen.

Foto: AP
Abdullah Gül.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mellan den 11 och 13 mars avlägger Turkiets president Abdullah Gül ett statbesök i Sverige. Besöket är historiskt eftersom det är första gången en turkisk president besöker Sverige. President Gül kommer bland annat träffa vår kung, Riksdagens talman, flera statsråd och företrädare för svensk näringsliv.

Presidenten Gül, en av grundarna av det styrande AK-Partiet (Rättvise- och utvecklingspartiet), bär alltid ett leende på läpparna så fort tv-kamerorna är i närheten.

Men vi som följt honom i 15 år känner till hans andra sida: Gül och hans AK-Partie motarbetar yttrandefriheten, vägrar erkänna 25 miljoner kurders existens i den turkiska grundlagen, undviker ta ansvar för det turkiska folkmordet på armenierna som krävde 1,3 miljoner människors liv och förespråkar fortsatt turkisk ockupation av det delade EU-landet Cypern.

Gül, tillsammans med premiärministern Recep Tayyip Erdogan, har bedrivit och bedriver hetsjakt mot journalister. Ingen annan turkisk president har aktivt verkat för att journalister placeras i fängelser som den Sverigebesökande Gül: Enligt den ansedda och internationella journalistorganisationen CPJ (Committe of Protection of journalists)  innehar Turkiet just nu rekord i antalet fängslade journalister i världen. Dessutom är Gül en av arkitekterna bakom de så kallade anti-terrorlagar som fängslar oskyldiga kurdiska demonstranter, människorättskämpar, ja i princip alla kritiker av AKP-regeringen. I Kafka-liknande rättegångar anses alla obehagliga röster ha gett stöd åt terrorism och kan dömas till fängelse i upp till 15 år för en bagatell.

Bara under de senaste tre åren har fler än 10 000 människor häktats eller fängslats i enligt med dessa barbariska terrorlagar. 1 mars 2013 satt 69 journalister och närmare 115 facklig aktiva  i turkiska fängelser för att ha skrivit en kritisk artikel eller hållit ett tal.

Tyvärr har den svenska  borgerliga regeringen, särskilt utrikesminister Carl Bildt, blundat för de turkiska myndigheternas kränkningar av de mänskliga rättigheterna. I stället har Sverige föredragit att hylla de olika AKP-regeringarna och just Gül. Detta är skamligt för ett land som har fler än 100 000 svenskar med kurdisk, armenisk, syriansk och turkisk bakgrund.

Det är minst sagt djupt beklagligt att den  svenska regeringen är ointresserad av se verkligheten i Turkiet. 

Avslutningsvis vill vi säga att svenska  fackföreningar, MR-organisationer och riksdagsledamöter kan utnyttja den turkiske presidenten Güls Sverige-besök genom att kräva:

att Turkiet avblåser förföljelsen av författare, journalister, oliktänkande politiker och representanter för etniska minoriteter.

att man försvarar yttrande- och pressfriheten

att man bedriver påtryckningar så  att oliktänkande 10 000 politiska fångarna skall friges i Turkiet.

Låt er inte luras av den leende journalistjägaren presidenten!

Murat Kuseyri,

Svensk-turkisk journalist
Kurdo Baksi,

Svensk-kurdisk journalist och chefredaktör för Svartvitt

Den här texten går inte längre att kommentera

Vi har rundat av diskussionen. Tidigare inlägg går dessvärre inte att se, en tekniskt brist vi är medvetna om. /Redaktionen