ÅSIKT

Det brinner på min bakgård – då skyller ministern ifrån sig

Ansvaret för att förorterna rustats ned är politiskt

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hade svårt att sova i tisdags natt när bränderna och bråken i Husby och Husby gård 100 meter bort hördes genom fönstret. Båda ställen där mina ungar har sina fritidsaktiviteter. Liknande saker har hänt på många håll i natt i Stockholmsområdet. Det är så otroligt sorgligt och jag känner sådan frustration.

Ingen vettig människa försvarar kravallerna - det är ju vi som bor här som drabbas! Men jag bor här och jag vill inte att de som är politiskt ansvariga för de extrema sociala klyftorna i Stockholm ska sitta och skylla ifrån sig som Beatrice Ask gör i tv medan det exploderar på min bakgård.

Vill man slippa sådant här är det dags att agera nu. Jag har varit politiskt aktiv i precis de här förorterna i femton år. Vi har ställt massvis med krav för att stoppa nedrustningen. Ibland har det lyckats, men ofta inte. Följden är de enorma klyftor som finns i Stockholm idag. Skyhög arbetslöshet bland unga, nedläggning av service, ungdomsgårdar, skolor, vårdcentraler.

Vill ansvariga politiker lösa något så pratar de med folk här - och satsar på upprustning i förorterna i dialog med de boende. Vill man inte skyller man ifrån sig och pekar finger åt dem som vågar prata om problemet. Som ansvariga ministrar gör nu.

Ansvaret för enskilda brott och bilbränder ligger förstås hos dem som utfört dem. Men de är ofta minderåriga. Ansvaret för att förorterna rustats ned och att utvecklingen går åt det här hållet är politiskt och ligger hos dem som styr den här stan och det här landet där klyftorna ökar snabbast i västvärlden. Ta det ansvaret nu innan det är för sent!

John Hörnquist

Akallabo och ordförande för Vänsterpartiet Storstockholm

FAKTA

Har du ett ämne du brinner för? Skriv max 1500 tecken inklusive blanksteg och mejla din text till oss på [email protected]