ÅSIKT

Drick mindre – ha bättre sex i stället

IOGT-NTO: Att folk har mindre sex hänger ihop med ökat drickande

Foto: THINKSTOCK
ORKAR DE HA SEX I NATT? Normen säger att vi ska dricka alkohol på helgerna och på krogen, men de flesta svenskar är överens om att sexet blir bättre när båda är nyktra, skriver Anna Carlstedt, ordförande i IOGTNTO.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Svenska folket har mindre sex nu än för 17 år sedan. En central orsak uppges vara trötthet och stress. Samtidigt ser vi att alkoholkonsumtionen har ökat under motsvarande period – från 8 till 9,4 liter alkohol per svensk och år.

Det finns säkert de som vill vifta undan detta samband som ett sammanträffande. Men jag vill hävda att de båda är uttryck för en tråkig utveckling i vårt samhälle som begränsar oss från att leva rika och fria liv. Och att de hänger ihop.

De av oss som har jobb arbetar väldigt intensivt och vi kopplar alltför sällan bort jobbet när vi kommer hem. Antingen går vi och grubblar på det eller så kollar vi mejlen på mobilen eller datorn. När kraven i arbetslivet och intensiteten i informationsflödena ökar – så ökar också stressen.

Det leder till att sexlivet blir lidande för många, som vi nu kan läsa om i Aftonbladets artikelserie. Men det gör också att allt fler använder alkohol för att försöka koppla av. Det är illa i sig på grund av alla de baksid­or alkoholen för med sig, inte minst för den egna hälsan.

Att fler dricker mer alkohol är också förödande för sexlivet. Även om man kanske fortfarande känner lust blir sexet ofta betydligt sämre när man är berusad jämfört med när man är nykter. Det visar en färsk undersökning från Novus, i vilken sju av tio svenskar själva säger att de har bäst sex när båda är nyktra.

Att sexet ofta blir sämre när man är berusad är i sig ingenting nytt. Men det större perspektivet av den utvecklingen vi ser i dag med mer stress, mer alkohol och, som visar sig i Aftonbladets granskning, mindre sex än någonsin är oroväckande. Den utvecklingen behöver vi titta närmare på och börja göra någonting åt.

Många upplever att trötthet, impotens och oförmåga att få orgasm innebär svårigheter att få till det när man är full – även om man egentligen hade velat. Det gäller både killar och tjejer. Eller, som en mig närstående tonåring så träffsäkert beskrev det: ”Alla är kåta och vill knulla, men det blir ofta skevt när vi är fulla”.

Det är synd. De bästa sakerna i livet är ju som bekant gratis. Därför är det tråkigt om många går miste om något härligt bara för att en stark alkoholnorm och slentrianmässiga vanor kanske gör att det blir mer alkohol, oftare, än man egentligen tänkt.

Det är inte fråga om att alla människor måste bli nykterister. Men en majoritet i undersökningen – 55 procent – uppger att de alltid eller ofta avstår från alkohol på helgerna, som annars av många är så nära förknippade med alkohol. Det handlar om att själv välja att fylla livet med något annat – till exempel bra sex – än slentrianmässigt drickande.

Jag hoppas att fler kan, vill och vågar bryta med den norm som säger att vi alltid ska dricka alkohol på helgerna, på fester, på krogen, på middagar med gäster, och så vidare.

I en vardag där omgivningen ställer allt högre krav och där jobb och fritid allt mer flyter samman så är det lätt hänt att man fastnar i de normer som finns, för att det är lättare och man helt enkelt inte har tid att reflektera.

Men tar man sig den tiden och faktiskt funderar på vad vi fyller livet med, och bryter med de normer som skapar mer problem än de löser, så skulle det minska stressen, förbättra sexlivet och öka friheten för många människor.

Fotnot: Källor: SORAD, Aftonbladet/United Minds.

FAKTA

DEBATTÖREN:

Anna Carlstedt, 41, Stockholm. Ordförande i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.
DEBATTEN:

Aftonbladets stora undersökning visar att vi har allt mindre sex – 1996 hade medelsvensken sex 5,0 gånger i månaden, nu är siffran 3,8. Under samma period har vårt drickande ökat. Det finns ett samband, anser dagens debattör. Som nykter orkar du inte bara med mer sex, det blir också bättre, påpekar hon.

Anna Carlstedt

ARTIKELN HANDLAR OM