ÅSIKT

Virginia Woolf – bättre litteratur än Dan Brown

Kajsa Kallio: Böcker ska kännas – inte bara vara roliga och underhållande

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Kajsa Kallio.

I en tid när vi slår knut på oss själva för att överträffa varandra i fysiska prestationer är vi livrädda för intellektuella utmaningar. Vi pressar oss till det yttersta med ashtanga-yoga och ultralopp, ju svårare och mer krävande desto bättre. I dag förslår inte två Friskis & Svettis-pass i veckan, utan det handlar i stället om vilka huvudstäder man har kvar att springa marathon i. Det nickas gillande när man berättar att milen gick under timmen men om man försöker diskutera Molly Blooms monolog blir man i bästa fall nervöst ignorerad och i värsta fall kallad elitistisk kultursnobb.

I en kommentarstråd på Instagram blev jag av en mycket upprörd man kallad ”litteraturfascist och fruktansvärd människa” när jag föreslog att en lämplig grupp människor skulle sätta ihop en litterär kanon om femtio titlar som skulle vara obligatorisk läsning för alla. ”Men läsning ska ju bygga på glädje och lust” fortsatte han, men jag håller inte med. Det är en utbredd missuppfattning att kultur i allmänhet och litteratur i synnerhet alltid ska vara rolig, underhållande och avkopplande och helst också lättillgänglig och begriplig.

Helt fel, tycker jag. Det är lika viktigt att man då och då blir förbannad och ledsen, rädd och orolig. Så länge det väcker känslor är det bra. Hur ofta läser man inte om att någon kommun har köpt in ett konstverk som ska placeras i någon park eller på något torg och invånarna rasar eftersom det är fult, anstötligt eller bara helt fel? Men hallå, det är konst, det är dess uppgift att vara allt det och lite till. Samma sak måste gälla för läsning och böcker.

Lika känsligt verkar det vara att tala om de kvalitetsskillnader som, givetvis, finns mellan olika böcker och olika författare. En haute couture-klänning är inte samma sak som ett massproducerat plagg precis som att en handsnickrad byrå inte är att jämföra med en möbel från Ikea. På samma sätt måste vi förhålla oss till böcker och författare eftersom skrivandet i allra högsta grad också är ett hantverk. Det finns helt enkelt de som producerar bättre litteratur än andra när det kommer till språk, berättelse och gestaltning. Vi måste också våga börja utmana oss själva med kultur, precis som vi gör med hård träning, det är långt ifrån enkelt eller smärtfritt men det är bra, kanske rent av nödvändigt. Okomplicerad underhållning i all ära, men det är sällan den för utvecklingen framåt eller gör oss till mer bildade eller vetgiriga, och därmed enligt min definition, bättre människor. Och det ena behöver inte utesluta det andra. Tvärtom är det väldigt viktigt att berätta, särskilt för unga, att det är helt okej att inte gilla August Strindberg, Virginia Woolf eller Thomas Pynchon, det finns tillräckligt många briljanta författare för att alla ska hitta någon som passar, men det förutsätter möjligheten att möta dem, att läsa dem och då är vi inne på det här med litterär kanon.

En gemensam, litterär grund som gäller för alla i vårt land, utvalt av lämpliga personer. En litteraturkanon som är obligatorisk läsning med början så fort man knäckt läskoden. Väl utvalda barn- och ungdomsböcker övergår i fullfjädrad skönlitteratur och på det viset får alla samma möjlighet att välja och välja bort samtidigt som vi tillgodogör oss ett brett urval av klassisk och samtida litteratur, såväl svensk som utländsk. Förutom att lusten till all litteratur kommer explodera så ökar läsförståelsen dramatiskt och vi blir lika vältränade intellektuellt sett som vi är fysiskt.

Så varför inte ha kombinera nästa långpass med en intressant klassiker från 1500-talet om maktens mekanismer? Machiavellis ”Fursten” finns som ljudbok och MP3, inläsning av Mikael Persbrandt.

Kajsa Kallio

FAKTA

DEBATTÖREN: Kajsa Kallio, 46, Båstad. Har arbetat många år i bokhandel.

DEBATTEN: Svenskar lägger allt mer tid och energi på fysisk träning. Lika viktigt är intellektuella utmaningar, skriver dagens debattör, som tycker att litteratur inte bara handlar om underhållning, utan måste få göra oss förbannade, ledsna och oroliga. En litterär kanon vore en utmärkt idé, skriver debattören.

ARTIKELN HANDLAR OM