ÅSIKT

David Lindén: På spaning efter den tid som flytt

Replik på Dogge Doggelitos debattartikel ”Landet vi kallade Sverige finns inte längre kvar” publicerad 17 juli. Läs artikeln och kommentera den på aftonbladet.se.

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den svenska hiphopens nestor Dogge Doggelito har i en omskriven artikel här i Aftonbladet (17/7) uttryckt sin saknad över att ”landet vi kallade Sverige finns inte längre kvar”.
Han är en språkets mästare och jag kommer fortfarande ihåg hur han satte ord på många ungdomars frustration över rasism och fördomar. Problemet med denna artikel är dock att han använder sin litterära gåva till att torgföra osanningar och vädja till människors fördomar och framtidsrädsla.
Det Sverige som Dogge beskriver, som ständigt prioriterade barn, som var utan fattigdom och med en ständig trevnad, fanns helt enkelt inte. Barnaga var lagligt fram till 70-talet, fattiga människor utsattes för rättsövergrepp och toleransen gällde inte homosexuella, invandrare eller någon annan som likt en stöddig snubbe från Botkyrka stack ut.
I dag är inte allt perfekt, men mycket är bra och vi har faktiskt blivit mer toleranta mot dem som är annorlunda, vilket den senaste statsvetenskapliga forskningen vittnar om. Dessutom har Dogge själv genom sin gärning som musiker bidragit till denna tolerans och det ska han ha "cred" för.
Slutligen bör också sägas några ord om nostalgi. Vi tycker alla ibland att det var ”bättre förr”. Ofta sammanfaller denna känsla med att man själv då var yngre och mer optimistisk. Det behöver inte betyda att det faktiskt var bättre förr, och därför ska man vara försiktig med att förädla sin egen ålderskris till en generell politisk analys.

David Lindén

Vikarierande ledarskribent, Borås Tidning

Doktorand i historia vid King's College London

ARTIKELN HANDLAR OM