ÅSIKT

Hannes Hervieu: Doggelitos beskrivning av verkligheten är fel

Replik på Dogge Doggelitos debattartikel ”Landet vi kallade Sverige finns inte längre kvar” publicerad 17 juli. Läs artikeln och kommentera den på aftonbladet.se.

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Dogge Doggelitos samhällsengagemang är beundransvärt. Fler välkända ansikten borde ha mod nog att ge sig in i den politiska debatten. Men jag kan inte acceptera Doggelitos verklighetsbeskrivning i debattartikeln "Landet Sverige finns inte längre kvar" (AB 17/7). 
Det är en artikel om ett Sverige i fullständigt förfall, där den styrande regimen har ”skövlat landet”. Det är sant att Sverige står inför stora problem och att alliansregeringen inte gjort tillräckligt. Men det stämmer inte att skatterna sänkts så mycket att välfärden urholkats. Det stämmer inte att vi slutat att solidariskt finansiera vård, skola och omsorg. Vi har fortfarande världens näst högsta skattetryck och de offentliga utgifterna är på över 1 800 miljarder.

Doggelito hävdar också att vi tidigare inte hade några tiggare på gatorna och att vår demokrati är på väg att urholkas. Det är rätt anmärkningsvärda påståenden som dessutom inte är sanna. För oavsett vad man tror när man läser de framtida kommentarerna på min artikel, så har förtroendet för svenska politiker stadigt ökat sedan 90-talet. Det är också så att antalet hemlösa i Sverige mellan 2005 och 2011 minskat med två tredjedelar.

Doggelitos engagemang behövs. Fler måste fråga varför regeringen inte gör något åt segregationen. Fler måste peka på ett Sverige som fortfarande inte är jämställt. Fler måste höja rösten och ställa makten till svars. Men fler behöver inte vrida upp förstärkarna så högt att det blir rundgång. Oavsett om man är intresserad av svensk politik eller svensk hiphop blir det då omöjligt att ta till sig ett budskap.

Hannes Hervieu
Förbundsordförande, Centerstudenter

ARTIKELN HANDLAR OM