ÅSIKT

Vi har lämnat välgörenheten bakom oss

Replik på Cecilia Bäcklanders debattartikel ”Afrika behöver inte några smetiga välgörenhetsgalor” publicerad 11 juli

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Cecilia Bäcklander menar (AB 11/7) att Radiohjälpen och UR genom kampanjen Hungerhjälpen underblåser en bild av Afrika som en världsdel av offer och att insamlingsgalor är en återgång till ett gammaldags välgörenhetstänkande, vilket inte stämmer.

Insamlingsgalor kan inte lösa världens problem. Men utöver att samla in pengar är de ett sätt att engagera och väcka uppmärksamhet kring en fråga. Inför Hungerhjälpen kompletterade Radiohjälpen och UR galan med utbildningsmaterial och tre dokumentärer, allt med svenska gymnasieskolor som målgrupp. Sedan Bäcklander själv satt i styrelsen har Radiohjälpen blivit mycket tydligare med rättighetsperspektivet.

Alla barn har rätt att somna mätta. Det handlar inte om välgörenhet utan om stöd till lokala initiativ som skapats på plats och som genomförs av de berörda själva. Vi tror nämligen precis som Bäcklander att afrikanerna inte är några hjälplösa offer, utan starka och initiativrika individer, som har visioner och idéer kring sina liv.

Självklart behöver Afrika investeringar. Ändå går 234 miljoner människor och lägger sig hungriga i kväll. Men Afrika behöver inte välgörenhet, Afrika behöver engagemang. Människor som bygger ett engagemang i ung ålder tar med sig intresset för dessa frågor längre fram. Kan en gala samtidigt få fram medel som underlättar för ”afrikanerna” att förbättra sin egen framtid så är det positivt. Välgörenheten har vi lämnat bakom oss för länge sedan.

Per Byman

Generalsekreterare Radiohjälpen