ÅSIKT

Nu överklagar vi utförsäljningarna

Alby är inte till salu: Politikerna har till valet nästa år på sig att utforma en ansvarsfull bostadspolitik

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Samson Beshir och Emma Dominguez.

För fyra veckor sedan sålde Botkyrka kommun ut våra hem i Alby till en riskkapitalist, trots högljudda och massiva protester. Men vi tänker fortsätta kämpa. För några dagar sedan lämnade vi in en överklagan till Förvaltningsrätten där vi begär att beslutet laglighetsprövas.

Det som händer i Alby är inte en isolerad händelse. Det är effekten av en politik som tillåter att man säljer ut skolor, vård och våra hem till privata företag vars enda syfte är att tjäna pengar på oss.

I Botkyrka har våra politiker drabbas av samma utförsäljningshysteri. De sålde ut – trots att köparen inte uppfyllde de krav som ställts. Ska man vara affärsmässig så ska kraven skrivas in i avtalet. Om detta inte görs ska köparen betala ett högre pris för att slippa dem. Kommunen nöjde sig istället med att gå på magkänslan. 8 000 boende lämnades åt sitt öde.  

Enligt nyhetsrapporteringen saknar den nye huvudägaren Mikael Ahlström erfarenhet som hyresvärd. Det påstår både Bo Johansson (S), styrelseordförande för Botkyrkabyggen, och Ahlström själv i en tidigare intervju.

Detta stämmer dock inte. 1997 sålde Svenska Bostäder ut sina bestånd i bland annat Salem. Köparen där hette Förstaden AB och en av ägarna i bolaget var Mikael Ahlström. I sitt informationsblad till hyresgästerna lovade Svenska Bostäder att försäljningen skulle ske ”med förvissningen att den nye ägaren har ett långsiktigt perspektiv”. Vi har fått samma löften i Alby. I Salem höll de inte, beståndet såldes vidare redan nästa år. Ett par led senare hamnade beståndet hos Akelius Fastigheter. De boende vittnar om ständiga hyreshöjningar, nu senast med 7 procent, och utebliven renovering.

Likheterna är skrämmande, ändå fanns uppgifterna inte med i beslutsunderlaget för utförsäljningen. Det utgör en tillräcklig juridisk grund för att kommunen ska kunna dra sig ur. Tyvärr måste de ta upp ärendet själva. Vår cyniska sida säger att de inte kommer att lyssna, de har trots allt gått genom eld och vatten för att sälja ut vår allmännytta. Men en gnutta hopp kan man väl ha?
Under hela processen har vi många gånger frågat oss om kommunpolitikerna verkligen läser på, eller om de helt enkelt väljer att blunda för fakta? Vi träffade Erik Stenberg, arkitekt och prefekt vid Kungliga Tekniska Högskolan för en månad sedan. Han berättade att man grovt kan dela upp hyresvärdar i två kategorier: de som förvaltar hyresgäster och de som förvaltar lägenheter. De som förvaltar hyresgäster är ute efter vad man kallar för en god långsiktig avkastning. De som förvaltar lägenheter vill tjäna snabba cash, köpa upp och sälja vidare.  
Det finns alltså bra och dåliga privata hyresvärdar. Hamnar man hos en dålig värd vet vi av erfarenhet att det kan sluta med lyxrenoveringar och kraftigt höjda hyror, med gentrifiering som effekt. Eller det andra scenariot: eftersatt underhåll och slumifiering, som vi bland annat sett i Rosengård i Malmö, Tornet i Risingeplan och Allokton i Huddinge. Vårt grävande i affären tyder på att Mikael Ahlström tillhör den dåliga sorten. Är det okej att politiker spelar ett vågspel med människors hem som insats? Det har blivit för lätt att sälja ut oss, för svårt att kämpa emot. 
Utförsäljningar har skett innan Alby, och kommer att fortsätta, om vi inte säger ifrån. Vi måste fortsätta göra motstånd. Organisera er. Låt inte kampen i Alby, eller något av de andra områdena runt om i landet där man kämpat mot utförsäljningar och lyxrenoveringar, vara förgäves. Och politiker: glöm inte att det är val om ett år, ni har till dess på er att utforma en ansvarsfull bostadspolitik.

Vi är inte och kommer aldrig att vara till salu!

Emma Dominguez

Initiativtagare, Alby är inte till salu

Samson Beshir

Juridikstudent

ARTIKELN HANDLAR OM