ÅSIKT

Fredrik Olovsson (S): Ljuger Peter Norman om Nuon?

Finansmarknadsministern tycks fara med osanning om katastrofaffären

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Fredrik Olovsson.

Mycket tyder på att finansmarknadsminister Peter Norman ljög vid två tillfällen under sin korta presskonferens efter Vattenfalls besked om att katastrofaffären med holländska Nuon nu kostat 37,5 miljarder kronor. På en rak fråga om han kände till Vattenfalls planer att dela sin verksamhet i två delar svarade ministern att han fått reda på detta samma morgon. Vattenfall kunde i går berätta att ministern naturligtvis känt till detta en längre tid, vilket ministerns pressavdelning senare tvingades medge. Detta är mycket konstigt.

Djupt oroande är att Peter Norman dessutom hävdade att endast förra näringsminister Maud Olofsson hade kännedom om detaljerna kring affären. Förutom att det skulle innebära ett totalt underkännande av hela regeringen Reinfeldts sätt att arbeta (en enskild minister skulle alltså ha handlat för omkring 100 miljarder utan att förankra detta i regeringen) så finns dokument som tyder på att det inte stämmer.

I Näringsdepartementets diarium står uttryckligen att Maud Olofsson diskuterade affären med Fredrik Reinfeldt och de andra borgerliga partiledarna – samt att dessa inte ska ha sett något skäl att säga nej till affären. Dokumentet har publicerats flera gånger tidigare men först nu kommer Peter Norman med ett häpnadsväckande påstående: plötsligt har regeringen kommit på att dokumentet är felaktigt. De som arbetade på Näringsdepartementet vid tiden har inte velat bekräfta Normans förvånande påstående.  

Det finns ett talesätt som lyder ”lögnaren måste ha gott minne”. Det är dock svårt att applicera på fallet Peter Norman. Han jobbade inte i regeringen under tiden för affären och har alltså inget att minnas. Maud Olofsson har ju som bekant avgått och har inte velat uttala sig i ärendet. Återstår då bara statsminister Fredrik Reinfeldt. Lägligt nog är han också ytterst ansvarig för regeringens handlingar. Han bör svara på huvudfrågan: varför godkände regeringen affären trots att de egna tjänstemännen varnade för att affären blev för dyr. Att detta skedde har avslöjats av Svenska Dagbladet och bekräftats av tidigare medarbetare i regeringen.

Därefter kan kanske statsministern passa på att berätta om han var på det där mötet med Maud Olofsson som finns nedtecknat hos näringsministern men som enligt finansmarknadsministern aldrig har ägt rum?

Fredrik Olovsson

vice ordförande i finansutskottet (S)

ARTIKELN HANDLAR OM