ÅSIKT

Låt Estelle välja själv

Replik: Befria prinsessan - från Republikanska föreningen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Republikanska föreningens senaste favoritbudskap är: Befria prinsessan Estelle – avskaffa monarkin. Republikanerna tycker nog att det är fiffigt att använda ett barn som verktyg för sin politiska kamp. Det ger goodwill att vilja barn väl och prinsessan är för liten för att kunna betacka sig för deras omtanke. Om det var omsorgen om prinsessan som drev dem skulle de låta henne välja själv.

Men det är klart, det kunde ju hända att hon inte ville bli befriad av de goda republikanerna, utan sade:

”Jag tror att monarkin har en viktig roll att spela i Sverige. Jag väljer att tjäna mitt land som prinsessa och drottning.”

De som vill avskaffa monarkin för att prinsessan ska få välja väg i livet bortser från att vi alla föds in i ett sammanhang – en familj, en trakt, ett samhälle – och att vi tidigt möts av förväntningar, krav och traditioner som vi måste förhålla oss till. En del vill vi frigöra oss ifrån för att det inte stämmer med hur vi vill leva våra liv.

En prinsessa föds in i ett speciellt sammanhang, men spelplanen är densamma: Hon måste förhålla sig till den kontext hon föddes till.

Väljer prinsessan Estelle att förvalta den roll hon ärvt eller att göra något annat? Jag kommer att respektera hennes val. Om republikanerna får bestämma kommer hon inte att ha det valet. Försökte de få oss att tro att de drivs av omsorg om prinsessan? Visst behöver hon befrias – från Republikanska föreningens påhopp.

Andreas Norlén (M)

Riksdagsledamot

ARTIKELN HANDLAR OM