ÅSIKT

Åk till Köpenhamn, Stefan Löfven

Johan Forssell (M): Turbulensen i Danmark visar på vikten av färdigt regeringsunderlag

Foto: URBAN ANDERSSON
Debattören vill betala Stefan Löfvens flygbiljett till Köpenhamn.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Johan Forssell, riksdagsledamot för moderaterna.

Den danska regeringen blev inte långlivad. I oktober 2011 tillträdde Helle Thorning-Schmidt som statsminister i en regering med Socialdemokraterna, Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti.

Något färdigförhandlat regeringsprogram fick de danska väljarna inte ta ställning till. Istället inleddes förhandlingarna först efter att valet var klart. Efter fler veckor av kärva diskussioner presenterades till slut ett regeringsprogram. Och förra veckan kom beskedet att Danmarks regering spricker när Socialistisk Folkeparti lämnar regeringen efter ett händelseförlopp så dramatiskt att det liknats vid den populära danska TV-serien Borgen.

Turbulensen i Danmark visar på vikten av att förbereda sig inför att begära regeringsmakten. Ändå vill Socialdemokraternas Stefan Löfven inte ens berätta vilka partier han vill ska ingå i en eventuell rödgrön regering. Än mindre vilken politik en sådan regering ska driva.

Det saknas inte heller stötestenar som splittrar oppositionspartierna.

- Jobbskatteavdraget. Med det femte steget får alla som tjänar upp till 38 500 kronor i månaden behålla mer än en extra månadslön efter skatt om året jämfört med år 2006. Medan S accepterar skattelättnaderna vill V minska dem.

- Kärnkraften. Splittringen är fullständig. Såväl inom Socialdemokraterna som mellan oppositionspartierna. Ledande socialdemokrater vill bygga nya reaktorer, andra fasa ut kärnkraften på sikt. V och MP vill helst snabbavveckla nuvarande reaktorer.

- Försvarsindustrin. 30 000 anställda arbetar i den svenska försvarsindustrin. Stefan Löfven gladde sig nyligen åt att Brasilien vill anskaffa Jas Gripen. Beskeden från Åsa Romson och Jonas Sjöstedt var de rakt motsatta: svensk vapenexport ska upphöra.

Flera likheter finns mellan utvecklingen i Danmark och vad som kan bli verklighet i Sverige. Ett sjunkande väljarstöd för Socialdemokraterna har gjort det omöjligt att bilda regering på egen hand. När Socialistisk Folkeparti släpptes in i regeringen 2011 var det första gången sedan partiet bildades för ett halvt sekel sedan. I Sverige har vare sig Miljöpartiet eller Vänsterpartiet någonsin suttit i en regering. De har agerat stödpartier men inte behövt fatta de svåra besluten. Aldrig burit det yttersta ansvaret.

I höstens val kommer en allians som under snart åtta år tagit ansvar för Sverige, gå till val med ett framtidsinriktat valmanifest. På andra sidan står ett högst oklart regeringsalternativ. En svag oppositionsledare saknar svar på med vem och med vilken politik han vill regera Sverige. Det tydligaste beskedet som getts är att det inte verkar bli några besked.

Att söka regeringsmakten helt oförberedd kan straffa sig. Något som tråkigt nog de danska väljarna precis fått erfara följderna av. Ändå är det precis vad Stefan Löfven är beredd att göra.

Därför Stefan, jag har ett erbjudande till dig. Jag ordnar gärna med både flygbiljett till Köpenhamn och studieprogram så att du med egna ögon kan se vikten av att förbereda sig.

Åk till Danmark. Lyssna, se och lär. Jag och många med mig lovar att finnas här och ta del av dina svar.

Johan Forssell

FAKTA

DEBATTÖREN: Johan Forssell, Riksdagsledamot (M) DEBATTEN: Regeringen i Danmark säljer 19 procent av aktierna i energibolaget Dong till ökända investmentbanken Goldman Sachs. Det har lett till en regeringskris efter att det danska vänsterpartiet, Socialistisk Folkeparti, dragit sina ministrar ur regeringen.

ARTIKELN HANDLAR OM