ÅSIKT

Historiskt misstag att släppa in riskkapitalister

Replik från Daniel Suhonen: Det upprop som nu presenteras ger dålig smak i munnen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Daniel Suhonen, Chef Katalys – institut för facklig idédebatt och Nätverket 90 procent vill ha samhällsvinst

Att ett gäng vinstdrivna vårdchefer skriker i kör imponerar inte när det är så illa underbyggd propaganda som den de levererar på Aftonbladet Debatt. Visst är riskkapitaldrivna aktörer i äldreomsorgen skandaliserade sedan Caremaskandalen hösten 2011. Men det är helt rimligt med tanke på de systematiska bevis för underbemanning som Erik Palm visar i sin aktuella bok Caremaskandalen (Carlssons 2013).

Inte blir det bättre av att vårdkapitalet slår knut på sig för att argumentera hem sin fortsatta existens. ”Vi är jättebra”, skriker de desperat. Deras argumentation mot vinstbegränsning ser ut som följer: 1) För det första går vi inte med vinst. 2) För det andra återinvesterar vi allt i verksamheten. 3) För det tredje så skulle ett vinstförbud krossa all valfrihet.

Problemet är att alla tre punkterna är fel. Vinsterna är jättestora. De tjänas genom att skära ner på personalen. Därför är både brukare och medarbetare de stora vinnarna av vinstbegränsning. Även återinvesteringarna är en myt, eftersom det handlar om att blåsa upp sin vårdkedja inför försäljning. Vinstbegränsning hindrar inte valfriheten utom för de aktörer som bara vill tjäna stora pengar.

Slutsatsen av de senaste årens avslöjanden är att det var ett historiskt misstag att släppa in riskkapitalister i personalintensiv och skattefinansierad vård och skola. Det upprop som nu presenteras ger dålig smak i munnen – även detta bekostas av skattemedel som borde gått till välfärd istället för marknadsföring av vårdföretag.

Nervositeten från vinstkramarna gör mig lugn. Ångesten spåras i tonläget. Det bådar gott för oss 90 procent som vill ha samhällsvinst.

Daniel Suhonen

FAKTA

DEBATTÖREN: Daniel Suhonen, Chef Katalys – institut för facklig idédebatt och Nätverket 90 procent vill ha samhällsvinst

ARTIKELN HANDLAR OM