ÅSIKT

Märkligt fokus från Svenskt Näringsliv

Replik från Byggnads: Sluta smutskasta Byggnads och fokusera istället på nolltolerans mot dödsolyckor

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det dör människor på svenska byggarbetsplaster än i dag. Senast förra veckan fick en man i Linköping en gjutform över sig och kunde inte räddas. Det borde vara arbetsgivarens fokus och största bekymmer. Men Svenskt Näringsliv ägnar sig istället åt att tjafsa om statistik.

Svenskt Näringsliv vet likaväl som vi att byggbranschen fortfarande är en av Sveriges farligaste branscher. Det är få byggnadsarbetare som inte har sett en arbetskamrat skadas, sjukskrivas, slitas ut eller inte kunnat nå pensionsålder inom yrket. I värsta fall är döden framme. Med det perspektivet är Svenskt Näringslivs fokus på statistik mycket märkligt.

Byggnads beskylls för att använda felaktig statistik och driva en oseriös kampanj. Upprördheten kommer sig av en annonskampanj där det står att det dör en byggnadsarbetare i månaden.

Som vanligt med statistik så gäller det att förstå vad man mäter och hur. När en snickare på en inhyrd firma dör på jobbet hamnar han i den statistiken under kategorin ”bemanningsanställd” och inte under ”bygg”. En byggnadsarbetare från utlandet hamnar inte i statistiken alls. Dessutom är det upp till 50 byggnadsarbetare per år som avlider på grund av asbestrelaterade sjukdomar. Med den insikten om statistiken så får man lätt en dålig smak i munnen när arbetsgivaren lägger fokus på att smutskasta facket.

Vår kampanj handlar om att Byggnads vill införa ett huvudentreprenörsansvar. Vi tror att det skulle främja arbetsmiljön och minska risken för dödsolyckor på byggena. Det står vi för. Kampanjen bygger också på en undersökning som är framtagen av TNS Sifo, ett professionellt opinionsinstitut. Det är tydligt att vi har trampat på arbetsgivarnas ömma tå. De vill inte att huvudentreprenörsfrågan ska diskuteras och försöker få det att se ut som om Byggnads är oseriösa.

Jag hoppas Svenskt Näringsliv nu slutar smutskasta oss och istället lägger fokus på nolltolerans mot döden på arbetsplatserna. För min del är en död byggnadsarbetare en för mycket. Det ska inte finnas en dotter, son eller sambo som ska vara rädd när en familjemedlem går till jobbet. Det är Byggnads fokus.

Johan Lindholm

FAKTA

DEBATTÖREN: Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

DEBATTEN: Fackförbundet Byggnads driver just nu en kampanj för en säkrare arbetsmiljö. Men genom att använda sig av gamla siffror beter sig förbundet oseriöst, vilket försvagar den samverkan som krävs för ett effektivt arbetsmiljöarbete, skriver i dag Svenskt Näringsliv.

-

ARTIKELN HANDLAR OM