ÅSIKT

Räkna Acketoft, kvinnor får det sämre under Reinfeldt

Slutreplik från Rossana Dinamarca: Fattiga ensamstående kvinnor med barn som ökat med 48 procent under Alliansen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Rossana Dinamarca

Det behövs en jämställdhetsmyndighet som kan bidra till att styra Sverige mot jämställdhet igen efter den backlash vi upplevt med regeringen Reinfeldt, skrev jag tillsammans med Claes Borgström.

Vi pekade på att Alliansregeringens skattesänkarpolitik har gynnat välavlönade män på de många kvinnornas bekostnad och att inkomstklyftan mellan män och kvinnor – enligt riksdagens utredningstjänst – har ökat med över 40 procent sedan Fredrik Reinfeldt blev statsminister.

På detta har Tina Acketoft, riksdagsledamot (FP) svarat; "regeringens skattesänkningar har inte ökat skillnaden i lön mellan män och kvinnor".

Det har ju ingen påstått heller. Vi skriver om inkomstskillnader efter skatt, inte bara om lön. Vilket är en del av poängen. Regeringen har genom att sänka ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna och i a-kassan finansierat männens skattesänkningar, medan de många kvinnor som jobbar deltid eller visstid, eller blir sjuka av slit och dåliga villkor i den urholkade välfärden, missgynnas. Ett exempel är att antalet ensamstående kvinnor med barn som ligger under den relativa fattigdomsgränsen har ökat med 48 procent 2006-2011.

Låt oss räkna Acketoft: Mäns nettoinkomster har ökat med 33 procent 2006-2013. Kvinnors nettoinkomster med 31 procent. Och skillnaden i nettoinkomster har alltså ökat med 41 procent. Kvinnor tjänar definitivt inte på regeringen Reinfeldts ekonomiska politik.

Rossana Dinamarca

FAKTA

DEBATTÖREN: Rossana Dinamarca, feministisk talesperson (V)

DEBATTEN: Har feminismen gått för långt? Frågan blev återigen aktuell under Belinda Olssons program "Fittstim - min kamp". Nej, menar Vänsterpartiet som hänvisar bland annat till ökade inkomstklyftor mellan män och kvinnor och föreslår nu en ny jämställdhetsmyndighet.

ARTIKELN HANDLAR OM