ÅSIKT

Killarnas utanförskap konsekvensen av Reinfeldtpolitik

Replik från Gustav Fridolin: Pojkars skolresultat sjunker och allt fler unga män slås ut från möjligheten till jobb

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: MARIA ÖSTLIN
Gustav Fridolin.

Ett jämställt samhälle ska ge män och kvinnor samma möjligheter på alla områden. Så är det inte i Sverige idag. Under Alliansens tid vid makten har inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor ökat, samtidigt som pojkars skolresultat har sjunkit och allt fler unga män slås ut från möjligheten till jobb och självförverkligande. 

Det Fredrik Reinfeldt uppmärksammar på Aftonbladet debatt är i själva verket konsekvensen av politik. Under Alliansens tid vid makten har lärare fått allt mindre tid med sina elever. Nio av tio lärare vittnar om att de fått ägna mer tid åt att fylla i papper sedan Alliansen bildade regering. Samtidigt har 12 600 medarbetare skurits bort från skolan. Färre medarbetare måste alltså ägna mer tid åt byråkrati, då blir det mindre tid över åt eleverna. De som förlorar mest på den politiken är de elever som behöver mest tid med sina lärare. Och vi ser i Pisa och andra undersökningar hur pojkars skolresultat faller. Alliansen har alltså valt jobbskatteavdrag till välbärgade före alla pojkars möjligheter i skolan.

För att öka unga mäns delaktighet i samhället behöver man förändra de normer och förväntningar som begränsar allas liv. Vi vill satsa på jämställdhetssamordnare i kommunerna, så att skolor kan utbilda lärare i normkritisk pedagogik. Det har Gnesta kommun har gjort, och det har höjt pojkars skolresultat och minskat flickors stress. Fler vuxna i skolan skulle också öka möjligheten till tidigt stöd för de elever som behöver. Vi vill återanställa de medarbetare Alliansen skurit bort och minska lärarnas byråkrati. För jämställdhetspolitik handlar om alla människors frigörelse och rätt att vara den man är utan att begränsas av snäva könsnormer.

Gustav Fridolin

FAKTA

DEBATTÖREN: Gustav Fridolin, språkrör (MP)

DEBATTEN: I dag presenteras utredningen ”Män och jämställdhet”. Hur påverkas pojkar och män av ett ojämställt samhälle?

ARTIKELN HANDLAR OM