ÅSIKT

Frigör kärleken som Frank och Claire Underwood

Katerina Janouch: : Kärleksrelationerna i House of cards är friare, ärligare och en förebild.

 Tv-serien ”House of cards” med ­Kevin Spacey får toppbetyg i USA.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: ANDERS DEROS
Katerina Janouch, 49, författare, Stockholm:- Jag såg mig själv i spegeln alldeles nyss.

I dag är det Alla Hjärtans Dag, dagen då kärleken ska vara i fokus. I dag har också nya säsongen av House of cards premiär och jag tror inte att det är en slump att de väljer att lansera serien på Valentine´s day. För mig handlar serien främst om relationer och om makt, både i den politiska eliten i Vita huset men också i allra högsta grad om maktspelet i kärleksförhållanden, som gestaltas på ett intressant sätt.

Jag funderar en del på varför dramat engagerar så och varför jag både känner mig befriad och samtidigt provocerad av hur kvinnor och män gestaltas här. Egentligen är relationen mellan den lömske Frank Underwood och hans isbitssvala hustru Claire så långt från ett innerligt kärleksförhållande man kan komma. De är otrogna, ljuger och manipulerar. Men ändå möts de om kvällen och röker en fredscigg i vardagsrummet. De verkar älska varandra på riktigt.

Man skulle kunna tro att vår syn på kärlek och sex blivit lika modern som Iphonens touchscreen, men skrapar man på ytan av den mest utbredda samlevnadsformen heterosexuell tvåsamhet/kärnfamilj hittar man många begränsande och mossiga värderingar. Folk skiljer sig för att deras partner haft en flörtig chatt på Facebook eller kanske för att man dansat lite för kladdigt med någon annan på en fest.

Samtidigt är otrohetssajten Victoria Milan nedlusad med präktiga småbarnspappor som söker älskarinnor i parti och minut. Det känns som om vi lever i en fet lögn. Fasaderna är finputsade men därunder råder ensamhet, ångest och oförlöst kåthet.

I House of cards skildras män och kvinnor relativt jämställt, både kvinnorna och männen utnyttjar varandra och går över lik för sina egna syften. Kvinnorna är inte per automatik underordnade männen. Men i verkligheten känns det som att det faktiskt råder en rejäl backlash i fråga om kvinnors sexualitet och kvinnors rättigheter.

Jag har sagt att 2014 måste bli Fittans År eftersom denna kroppsdel fortfarande är världens mest misshandlade, förtryckta och tabubelagda. Men Fittans År blir också en symbolik för att lyfta det kvinnliga och bjuda motstånd mot alla som tycker sig ha rätt att förtrycka och förminska en person bara på grund av att den har en klitoris.

Låt sjukvården ta kvinnors underlivsproblem och förlossningsskador på allvar. Börja prata mer om sexuell njutning för kvinnor, istället för att ständigt lyfta risker och moralisera.

Men inte heller män har det lätt idag. Mannen är den nya kvinnan, i viss mån. Varje erektion kan bli en anledning till att du blir hatad, kära man. Den erigerade penisen blir själva symbolen för patriarkalt förtryck. Istället för att sjunga We shall overcome tycks kriget mellan könen eskalera. Det är synd om oss alla faktiskt, från den stiffa företagsledaren ur vars mun det hoppar kvinnofientliga grodor, till den möss- och skäggprydda krasseodlande söderhipstern som ängsligt misstänker att hans stånd inte är politiskt korrekt och är förvirrad över att han inte tänder sexuellt på en hårig armhåla. Sedan blir han bondfångad av manipulativa ”manlighetscoacher” som får honom att tro att han måste yla i skogen för att ”återuppväcka” machoapan i sig och tämja den uppstudsiga kvinnan.

Frank Underwood skulle skratta sig fördärvad åt dylikt trams (det gör jag med, faktiskt.). Inte är han och Claire särskilt sympatiska men kanske är det ändå via deras samlevnadsrecept man lyckas få ett äktenskap att överleva i längden. Genom att låta bli att äga varandra, genom att sluta betrakta sex som en exklusiv handling med en kärleksideologi i botten och genom att ständigt jämföra sitt förhållande med andras. Får man önska sig något på Alla Hjärtans dag så är det att befria kärleken från ägandetvång. Kanske lever vi lyckliga i alla våra dar då.

FAKTA

DEBATTÖREN: Katerina Janouch, författare, journalist och relationsexpert

När nu House of cards släpps på Alla hjärtans dag slår Katerina Janouch ett slag för att vi kan snegla på hur kärleksrelationerna skildras i serien och pekar på att det kanske går att lära sig något om Frank och Claires sätt att se på trohet, kärlek och ärlighet.

Katerina Janouch, författare och relationsexpert

ARTIKELN HANDLAR OM