ÅSIKT

Inget barn ska behöva ta ställning till sin egen död

Debattören: I samma stund man tillåter aktiv dödshjälp har man skapat en skala för människovärdet

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En mörk höstdag 2000 vaknade jag totalförlamad, kopplad till respirator och hjälplös – och ville dö. Om jag hade haft rätt till dödshjälp hade du inte läst det här. I dag andas jag själv,

men är lika totalförlamad och lika beroende av hjälp – och jag vill leva. Jag vet, det är inte nyskadade olycksoffer som det jag var Stellan Wellin och andra vill ska ”erbjudas” dödshjälp. Mitt lidande och min dödslängtan hade inte räckt för att kvalificera mig. Alla som vill dö ska ju inte få dödshjälp, bara de som lider tillräckligt.

Vad det är måste man rimligen sätta upp regler för. I samma stund man gör det har man också skapat en skala för människovärdet. Då har samhället identifierat en grupp människor och deklarerat: ”Just era liv kan vi tänka oss att avsluta”. Det steget har redan tagits i Nederländerna och Belgien. Men gränserna tycks inte självklara. I Nederländerna har fysiskt friska men psykiskt sjuka människor fått hjälp att ta sina liv. I Belgien har en person fått hjälp att dö efter ett misslyckat könsbyte. Och nu alltså barn. Den belgiska staten tar på sig att tolka ett barns önskan att dö, om barnet kan formulera den, eller föräldrarnas uppfattning om barnet inte själv kan föra sin talan. Föreställ dig en svårt sjuk trettonåring som helst vill uppleva en sista sommar, men kanske känner sig som en belastning för föräldrarna som tårögda vakar vid sjuksängen. Hur ska det barnet hantera vetskapen att läkarna är redo att göra processen kort och avsluta hennes eller hans liv? Inget barn ska behöva tänka den tanken.

FAKTA

DEBATTÖREN: Martin Engqvist, journalist, ryggmärgsskadad och totalförlamad efter en bilolycka 2000

DEBATTEN: I veckan kom nyheten att Belgien troligen kommer att rösta igenom ett förslag om aktiv dödshjälp för barn, vilket välkomnas av etikforskaren Stellan Welin i går. Dagens debattör tycker att det är fel med dödshjälp eftersom det pekar ut vilkas liv som det är okej att avsluta.

Martin Engqvist

ARTIKELN HANDLAR OM